Hlavní obsah

Řidič malující politikům tykadla může být za pár dní doma

• Aktualizováno
Právo, Novinky, rav, jas

Bývalý řidič olomoucké MHD Roman Smetana, odsouzený za malování tykadel politikům na předvolebních plakátech, může být za pár dní doma. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) chce v jeho prospěch podat stížnost a požádá soud rovněž o okamžité přerušení trestu. Soud by mohl rozhodnout v řádu několika dní.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Roman Smetana na demonstraci na Václavském náměstí, kde byl zadržen

Článek

"Dáme tento návrh s tím, že necháme na zvážení Nejvyššího soudu, aby možné přerušení trestu posoudil. Je to jeho pravomoc. Má to ale spíš symbolický význam, jde nám o ustálení judikatury do budoucna, aby Nejvyšší soud jasně řekl, zda kreslení na předvolební plakáty je trestný čin, anebo pouze přestupek,“ řekl ve čtvrtek Právu Pospíšil.

Mluvčí resortu Petra Hrubá doplnila, že přesné znění stížnosti bude známé v pátek. Ministr chce, aby Nejvyšší soud posoudil i střet veřejného zájmu ochrany vlastnictví a práva na vyjádření názoru.

Soud může rozhodnout rychle

Mluvčí NS Petr Knötig k tomu na dotaz Práva uvedl, že soud může klidně už do týdne po obdržení návrhu o možném přerušení trestu rozhodnout a pak třeba po několika měsících posuzovat samotnou stížnost ministra.

„Nedávno jsme zde měli případ, kdy jsme krátce po obdržení návrhu přerušili odsouzenému trest a teprve dva měsíce na to jsme rozhodovali o samotné stížnosti. Takže když to příští týden pošlou, už během pár dnů může být (Smetana) doma,“ přiblížil Knötig.

Případ podle Pospíšila vyvolal mezi odborníky a právníky velké vášně. Vždyť hned třikrát bylo ministrovi v posledních dnech doporučeno, aby stížnost nepodával. Nejprve takové stanovisko zaujalo Krajské státní zastupitelství v Ostravě, následně dokonce ministerské oddělení přezkumu a na závěr i speciální nezávislá komise složená ze soudce, státního zástupce a experta z právnické fakulty. Navzdory jejich negativnímu postoji ale ministr nakonec stížnost podá.

"Trestně-právní experti říkali, že rozhodnutí soudu je správné, ti lidsko-právní zase říkali, že by se stížnost měla podat, protože je tam aspekt svobody projevu a názoru a že by to nemělo být posouzeno jako trestný čin. Vím, že jsem rozhodl navzdory negativním stanoviskům odborníků, ale myslím si, že tady je jednoznačný veřejný zájem," uvedl Pospíšil.

Za Smetanu se přimlouval i Helsinský výbor

Výzvu, aby podal stížnost pro porušení zákona ve prospěch bývalého řidiče MHD v Olomouci, adresoval před časem ministrovi například Český helsinský výbor. Proti jeho odsouzení se ohrazovaly i další organizace.

Smetana byl za poškozování politických reklam odsouzen ke 100 hodinám veřejných prací a domácímu vězení. Smetana odmítl trest odpracovat, byl mu změněn na 100 dní vězení. Do výkonu trestu však odmítl nastoupit a policii se přihlásil až na nedávné odborářské demonstraci v centru Prahy.

Smetanovi zastánci tvrdí, že způsobená škoda je minimální a řidič pouze vyjadřoval svůj názor. Vadí jim i to, že proces vedla manželka někdejšího ministra vnitra Ivana Langera (ODS).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám