Hlavní obsah

ČSSD řešila vystoupení šéfa komunistů na svém mítinku

Právo, jov

Projev lídra komunistů Vojtěch Filipa na prvomájové oslavě sociální demokracie v Chomutově měl dohru na středečním jednání poslaneckého klubu ČSSD. Fakt, že na akci strany poprvé od listopadu 1989 hovořil předseda KSČM, vysvětloval tamní poslanec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s šéfem poslaneckého klubu Jeronýmem Tejcem

Článek

„Na jednání poslaneckého klubu poslanec Krákora, který je z Chomutova, informoval o tom, jak celá věc proběhla. Byla to improvizace moderátora akce,“ řekl Právu šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.  Oslavu Svátku práce moderoval senátní kandidát sociální demokracie Rudolf Kozák. Filipovu projevu byly přítomny i místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová a ústecká hejtmanka Jana Vaňhová.

Právě Benešová na 1. máje sdělila Právu, že Filipova účast byla náhodná. Dodala, že jí celá věc nepřišla nesympatická.  Sobotka ve středu uvedl, že ČSSD nadále nebude dávat lídrovi KSČM prostor. „Nepochybně v sociální demokracii panuje přesvědčení, že není naší úlohou zviditelňovat předsedu komunistické strany na sociálnědemokratických mítincích,“ prohlásil.  Filip se před proslovem na oslavě pořádané ČSSD, který ukončil pozdravem „Čest práci!“, účastnil akce své strany, kde podpořil senátního kandidáta Václava Homolku, který mandát obhajuje.

Předseda KSČM Vojtěch Filip na mítinku ČSSD

Na dotaz Práva, zda by výsledkem prvomájové akce v Chomutově mohla být dohoda mezi ČSSD a KSČM o podpoře kandidáta ve druhém kole senátních voleb, Filip uvedl: „Myslím, že to je otázka předčasná. Bude záležet na vůli politických stran.“ K překvapivé účasti šéf KSČM na mítinku sociálních demokratů se ve středu vyjádřil i vládní poslanec Jiří Rusnok, který je členem platformy vicepremiérky Karolíny Peake.

„Sociální demokracie začíná zcela nepokrytě připravovat své voliče na spolupráci s komunisty, na vytvoření jednotné levicové fronty, která by měla v příštích volbách převzít moc. Jde o plíživé a nenápadné, ale o to nebezpečnější sbližování dvou největších opozičních sil, připomínající události před pětašedesáti lety, které vyústily únorovým převratem,“ míní Rusnok.

Sobotka varoval před zrušením „bohumína“

Spolupráci s komunisty na vládní úrovni se voliči ČSSD nebrání. Alespoň to vyplynulo z aktuálního průzkumu společnosti SANEP.  Pro vládu sociální demokracie a KSČM se vyslovilo 25,4 procenta dotázaných. Tuto variantu ale podporuje 58,1 procenta voličů ČSSD. Podle mínění 51,9 procenta respondentů by ČSSD neměla rušit tzv. bohumínské usnesení, které straně zakazuje spolupráci s komunisty právě na vládní úrovni. Zajímavé je, že podle mínění 75,7 procenta voličů sociální demokracie by mělo být usnesení zrušeno. Lídr sociálních demokratů Sobotka v reakci na výsledky průzkumu varoval před otevřením tématu zrušení usnesení. Soudí, že by to ČSSD připravilo o voliče.

„Výzkum potvrzuje to, co už víme, jako sociální demokracie, že otázka zrušení bohumínského usnesení rozděluje jak sociálnědemokratické členy, tak sociálnědemokratické voliče. A pokud usilujeme o to, abychom ve volbách získali co nejvíce hlasů, tak vůbec není rozumné to téma bohumínského usnesení jakýmkoliv způsobem otvírat nebo řešit, protože by nás to o voliče připravilo,“ řekl Sobotka Právu.

Předseda ČSSD poukázal, že podle průzkumu si většina občanů nepřeje, aby v příští vládě seděli komunisté. „Což, koneckonců souvisí s udržením bohumínského usnesení,“ poznamenal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám