Hlavní obsah

Zápisné na VŠ má regulační funkci, vysvětlil nový ministr školství

Právo, Jan Martinek, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý rektor brněnské Masarykovy univerzity Petr Fiala ve středu převzal post ministra školství. Do čela úřadu, který byl kvůli koaličním krizím osiřelý přes měsíc, ho jmenoval prezident Václav Klaus.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Nový ministr školství Petr Fiala

Článek

Vysokoškoláci se od Fialy dozvěděli, že chystané zápisné má regulační funkci. Stále ale nevědí, zda jej od podzimu budou platit všichni VŠ, nebo jen ti, kteří nově nastoupí do prvních ročníků.

Klaus Fialovi popřál, aby se mu ve funkci dařilo, „abyste navázal na to, co se v minulé době právě v této funkci podařilo“. Prezident patřil k zastáncům exministra Josefa Dobeše (VV), jinak kritizovaného ze všech stran.

Neslibuji zázraky, ale jsem si vědom problémů a výzev.
ministr školství Petr Fiala

Ve středu také vicepremiérka Karolína Peake popřála Fialovi hodně úspěchů a současně mu poděkovala za odvahu, se kterou tuto funkci přijal. Fialu pak do úřadu doprovodil premiér Petr Nečas (ODS). Ten zdůraznil, že Fialu jakožto nestraníka a experta navrhl osobně. Označil ho za kvalifikovaného a kompetentního odborníka.

Fiala, který byl Nečasovým poradcem pro VŠ, ví, že nastupuje na horkou půdu: „Neslibuji zázraky, ale jsem si vědom problémů a výzev, které na ministerstvu školství čekají,“ řekl novinářům. Jeho předchůdce Dobeš nedávno označil post za „elektrické křeslo“.

Nového ministra čeká mnoho palčivých témat. Nečas vyjmenoval třeba nutnost urychleně vyřešit čerpání evropských fondů, ale i dokončit VŠ reformu a financování sportu. Ožehavým tématem je především financování regionálního školství: kvůli vázání 2,5 miliardy učitelé už přicházejí až o tisícovku měsíčně.

„Budu se snažit nalézt řešení,“ řekl Fiala.

K VŠ reformě se váže zápisné, které vláda nedávno schválila místo školného: budoucí studenti vysokých škol by měli platit kolem čtyř tisíc korun za semestr, tedy osm tisíc za rok.

Podle ministra je forma spoluúčasti nezbytná: „Zápisné není školné v pravém slova smyslu. Má spíše regulační, technickou funkci. Rozhodně by to neměla být překážka ve studiu.“

Odborníci jsou Fialovi nakloněni

Odborná veřejnost vnímá Fialův příchod příznivě. „Je to kvalifikovaný člověk a vysoké školství dobře zná,“ míní předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. „Dříve se kriticky vyjadřoval k tzv. kafemlejnku (současný systém hodnocení vědy a výzkumu), takže i v této oblasti se dá čekat posun,“ sdělil Právu. Podle Drahoše by ministr především neměl dopustit, aby akademici přišli o finance ze strukturálních fondů.

Předseda Studentské komory Rady vysokých škol Miroslav Janšurek očekává, že se Fiala jasně vysloví, jaké jsou vládní plány ohledně VŠ reformy. „Dostáváme příliš mnoho informací a některé jsou protichůdné,“ podotkl.

„Za nejpalčivější problém považujeme financování vysokých škol,“ dodal Janšurek. Má obavy z drastických škrtů v akademické sféře v příštích letech. „Výrazně by ohrozily kvalitu vysokého školství,“ uvedl.

Šest otázek od ČSSD

Vstřícnost projevila i opoziční soc. dem. Stínový ministr senátor Marcel Chládek, který patřil k největším kritikům Dobeše, označil Fialu za fundovaného odborníka.

„Budu mu držet palce, aby se mu podařilo nalézt finance, kterých se resortu nedostává,“ uvedl.

Chládek zaslal Fialovi otevřený dopis, ve kterém se v šesti otázkách ptá na problémy školství. Zajímá ho postoj k zavedení školného nebo zápisného, systému financování platů učitelů, nastartování čerpání peněz z evropských fondů, ke státním maturitám a testování žáků či stabilizaci ministerstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám