Hlavní obsah

Tošenovský nebo Sobotka? ODS začala rozhodovat o kandidátovi na Hrad

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezidentské primárky občanských demokratů odstartovaly ve středu v Pardubicích. Kandidáti Evžen Tošenovský a Přemysl Sobotka budou v následujících týdnech formou mítinků usilovat o hlasy stranických členů. Koho vyšle ODS do boje o Hrad, bude jasné 1. července.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Sobotka a Tošenovský se k sobě na veřejnosti nechovali jako soupeři.

Článek

K formátu prezidentských primárek sáhla ODS letos poprvé. Jednotliví kandidáti se mají na devíti mítincích po týdnu představovat v různých regionech. Jako první se představili ve středu v Pardubicích.

Přemysl Sobotka si vylosoval nevýhodnou pozici prvního řečníka a jeho protivník Evžen Tošenovský se snažil využít práva posledního slova. Přišlo si je poslechnout asi 200 lidí, tedy přibližně čtvrtina členů ODS z Pardubického kraje.

Většině přítomných bylo dopředu jasno, komu dají svůj hlas ve volbě. Přestože byla tajná, hlídaná hned čtyřmi oblastními volebními komisemi, se svým rozhodnutím, se členové ODS netajili. Na dotaz Práva, koho budou volit, odpovědělo deset přítomných členů s platnou registrační členskou kartou. (Označeni byli příslušnou páskou na zápěstí). Pět chtělo Tošenovského, čtyři Sobotku a jen jediný dělal se svým rozhodnutím tajnosti.

Kandidát z pardubických primárek ale nakonec nebyl znám, protože volit mohou v sídle regionálního sdružení všichni členové ODS i v následujících dnech. „Výsledky primárek v Pardubickém kraji by tak měla mít ODS k dispozici počátkem příštího týdne,“ informoval mluvčí ODS Tomáš Bartovský. Druhé regionální kolo prezidentských primárek ODS pořádá ve čtvrtek v Královéhradeckém kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám