Hlavní obsah

Poplatek za svoz odpadu se zvýší až na tisícovku ročně za osobu

– Praha
Novinky, val

Obyvatele České republiky možná čekají další výdaje. Poslanci ve středu schválili senátní znění novely zákona o místních poplatcích. Podle ní budou obce nově smět navýšit roční poplatky za svoz odpadu až na tisíc korun za osobu. V současnosti je přitom strop o polovinu nižší.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Návrh získal ve Sněmovně většinovou podporu. Pro hlasovalo 108 poslanců. Proti se postavilo 68 opozičních zákonodárců. Novela čeká ještě na podpis prezidenta, pakliže tak učiní, budou moci obce zvýšit sazbu od příštího ledna.

Původní poslanecký návrh se vrátil do Sněmovny z horní komory. Senátorům se nelíbilo, že by obce určovaly výši poplatku podle skutečné ceny za svoz odpadu.

Obce by podle novely mohly navýšit poplatek za svoz netříděného odpadu z 250 na maximálně 750 korun, naopak platba 250 korun za tříděný odpad zůstane nezměněná. Podle novely mají poplatky hradit nejen obyvatelé obcí, ale také majitelé rekreačních objektů, a to za osobu za rok. Nově by měli platit také cizinci žijící v Česku déle než tři měsíce.

Senátní verze se ve výši poplatku shoduje s tou, kterou už dříve schválili poslanci, požadovali ale, aby se suma mohla zvýšit už od července.

Novelu vypracovali zákonodárci TOP 09 a Starostů. Argumentovali tím, že se částka neupravovala 10 let a obce na likvidaci odpadu musely doplácet.

Reklama

Výběr článků

Načítám