Hlavní obsah

Švejnar prý odmítne podporu ČSSD v prezidentské volbě

• Aktualizováno
Právo, jov

Ekonom Jan Švejnar má údajně ve středu večer oznámit předsedovi sociální demokracie Bohuslavu Sobotkovi, že nestojí o podporu ČSSD v prezidentské volbě. Pro Lidový dům by takový krok znamenal krach prezidentských debat, které odstartují už ve čtvrtek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ekonom Jan Švejnar

Článek

„Švejnar se večer sejde se Sobotkou a oznámí mu, že nebude kandidovat s podporou ČSSD,“ řekl Právu zdroj z největší opoziční strany. Podle něj Švejnar a jeho liberálně smýšlející přátelé usoudili, že taková podpora by v prezidentském klání byla spíše přítěží a výhodnější je nezávislá pozice.

Soc. dem. přitom už ve čtvrtek v Ústí nad Labem pořádá první debatu, které se měl zúčastnit právě Švejnar a další možný uchazeč o Hrad, místopředseda strany Jiří Dienstbier. „Celý koncept debat a rozhodování o prezidentském kandidátovi skončil v koši,“ soudí zdroj z ČSSD.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na dotaz Práva uvedl, že nemá indicie o tom, že by se Švejnar chystal dát jeho straně košem. „Žádné indicie nemám, Jan Švejnar již před časem potvrdil účast na Diskusních arénách ČSSD s Jiřím Dienstbierem,“ uvedl.

Lídr soc. dem. přitom doufá, že se Švejnar nezachová jako předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), která nakonec vstup do prezidentského klání odmítla. „Doufám, že se nezachová jako paní Němcová v ODS. Budu s ním dnes na téma přípravy prezidentských voleb mluvit,“ sdělil Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám