Hlavní obsah

Dům v pražské marině se od neděle nepohnul, lidé se vrátí možná už zítra

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve čtvrtek ráno bude městský statik Václav Kučera zkoumat, zda se lidé mohou vrátit do bytů v developerském projektu Prague Marina v holešovickém přístavu. Původně statik řekl, že dokud nebude vše opraveno, nikdo zpět nesmí. Jenže měření, která od neděle provádí Metrostav, ukazují, že se dům od té doby nepohnul.

Metrostav musel podepřít důmVideo: Novinky

 
Článek

„Deformace nezpůsobily pohyb celé konstrukce,“ řekl Právu mluvčí firmy František Polák. I obchody v těsném sousedství nešťastného domu mají otevřeno.

Foto: Petr Janiš, Právo

Podpěry mají být hotovy ve středu, lidé se budou možná vracet od čtvrtka.

V neděli byly evakuovány tři desítky nájemníků poté, co se dům pohnul.

Dělníci ve vedru dokončují podepření domu ocelovými sloupky a hotovo mají mít ve středu. Na statiku to vliv nemá, jde prý jen o jistotu. Porušení ocelových nosníků není podle Poláka fatální. „Praskliny jsou do tří desetin milimetru,“ poznamenal mluvčí.

Foto: Petr Janiš, Právo

Podpěry mají být hotovy ve středu, lidé se budou možná vracet od čtvrtka.

Rozebíhá se také zkoumání příčin. Polák se zatím přiklání ke statikově domněnce, že se na pohybu konstrukce podepsalo prudké oteplení. „Ocel i beton mají stejnou tepelnou roztažnost. Jenže beton byl kvůli tepelným úsporám zakryt polystyrenem a ocel se roztahovala rychleji. Je to jedna z variant, podle mě docela pravděpodobná,“ uvedl Polák.

Foto: Petr Janiš, Právo

Podpěry mají být hotovy ve středu, lidé se budou možná vracet od čtvrtka.

Developerská společnost Lighthouse Group zatím nepřerušila prodej bytů. Osmaosmdesátimetrový byt 3+kk v objektu C, který se pohnul, si lze pořídit nejméně za pět miliónů korun.

Lidé z okolí však mají jasno a do mariny by se nestěhovali. „Vždyť je to obecné ohrožení! Kdybych tam měl byt, žádal bych, aby vrátili peníze do posledního desetníku,“ rozumoval jeden z hostů blízkého hostince U přístavu. Jeho spolustolovník tipoval chybu v podcenění podloží. „Stojí to na břehu řeky, tedy na písku. Stavět na něm vždycky bylo dost riskantní,“ usoudil.

Polák si to nemyslí. Pod domem jsou ještě patra podzemních garáží a stavbě u řeky musel předcházet geologický průzkum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám