Hlavní obsah

ČSSD tlačí na Nečase, má předložit výčet církevního majetku

Novinky, val
Praha

Sociální demokraté nesouhlasí s vládním návrhem vyrovnání s církvemi a vítají odložení jednání o církevních restitucí. Zároveň informovali o odeslání písemné interpretace premiéru Petru Nečasovi, ve které jej vyzývají k předložení přesného výčtu církevního majetku, jenž má být předmětem restitucí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeroným Tejc (ČSSD)

Článek

Poslanec Jeroným Tejc by rád dostal odpověď od Nečase ještě předtím, než se bude otázka restitucí projednávat ve sněmovních výborech. Od premiéra žádá odůvodnění, na základě jakých kritérií byl církevní majetek ohodnocen, a přesný výčet majetku, z nějž byla vypočtena kompenzace.

Tejc se pustil také do ministryně kultury Aleny Hanákové, jejíž resort má církevní restituce na starosti a která je dlouhodobě kritizována kvůli laxnímu přístupu v této problematice. „Chceme, aby na ně Nečas odpověděl, protože od ministryně kultury Hanákové zřejmě odpověď na tyto otázky nezískáme,“ řekl Tejc.

ČSSD chce vyjmout finanční část náhrad

Sociální demokraté zároveň představili svůj pozměňovací návrh k církevním restitucím. Požadují úplné vyškrtnutí finančních kompenzací a tzv. restituční tečku, která by odškodněným církevním organizacím zamezovala žádat o další kompenzace. Tejc uvedl, že se při prosazování svých požadavků budou na svou stranu snažit dostat i nezařazené poslance Pavla Béma a Michala Doktora, kteří přislíbili podporu vládě, nicméně jejich postoj není ničím písemně vázán.

Církve mají podle zákona dostat majetek za 75 miliard. A k tomu 59 miliard korun, které se při třicetiletém splácení a při započtení inflace mohou podle vládních odhadů zvednout až na 96 miliard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám