Hlavní obsah

Odposlechy Béma s Janouškem prý neunikly z BIS

Odposlechy telefonních hovorů mezi lobbistou Romanem Janouškem a bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem prý neunikly z Bezpečnostní informační služby (BIS). Po zasedání senátního bezpečnostního výboru to s odkazem na šéfe BIS Jiřího Langa uvedl senátor Jaromír Štětina (zvolen za STAN).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf BIS Jiří Lang

Článek

Lang podle Štětiny "odmítl, že by ten únik byl z BISky". Štětina dodal, že podle Langa mohou za únikem stát nespecifikovaná mocenská centra.

Další člen výboru Vladimír Dryml (ČSSD) ale Štětinova slova nepotvrdil s tím, že se nebude vyjadřovat k tomu, co šéf BIS senátorům řekl. "Můj názor a názor většiny senátorů tady je takový, že únik z BIS byl - a je to problém tajné služby. A kdo za to může, to nechám na orgánech činných v trestní řízení," řekl Dryml.

Lang zůstal tajemný

Ředitel BIS před týdnem po jednání sněmovní komise pro kontrolu kontrarozvědky nevyloučil, že záznamy odposlechů pocházejí z tajné služby. Dodal ale, že je BIS nemůže verifikovat a že "zatím je řada indicií, které hovoří o jiných možnostech". Podle Štětiny ve středu uvedl, že existují mocenská centra, která by za odposlechy mohla stát, ale ani ty nijak nespecifikoval. Výbor vzal Langovy informace pouze na vědomí.

Foto: ČTK

Roman Janoušek

Odposlechy ukazovaly na Janouškův vliv na kroky města pod Bémovým vedením. Nynější poslanec Bém už kvůli tomu přerušil členství v ODS. Odposlechy měla pořídit před pěti lety BIS, o dva roky později údajně unikly do bezpečnostní agentury ABL, kterou tehdy vlastnil bývalý šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta.

Hovořili i o kauze Hučín

Senátoři se podle Drymla bavili s Langem také o fungování BIS s ohledem na tvrzení o existenci justiční mafie a o problémech s financováním kontrarozvědky, které by prý mohly vést až k paralyzování činnosti této služby.

Štětina na jednání také nastolil otázku, kdo z BIS nese vinu za kriminalizaci bývalého důstojníka této tajné služby Vladimíra Hučína, než byl soudem obvinění zbaven. Lang k tomu podle senátora řekl, že to bylo rozhodnutí soudu. Štětina to vnímal tak, že šéf BIS s tímto verdiktem nesouhlasí. Senátor už loni obvinil Langa ze zneužití pravomoci veřejného činitele v kauze Hučín. Kontrarozvědka už dříve všechna obvinění odmítla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám