Hlavní obsah

Filipovo soudružské "čest práci" zaskočilo sociální demokraty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda KSČM Vojtěch Filip zakončil své úterní vystoupení na mítinku sociální demokracie v severočeském Chomutově soudružským pozdravem čest práci. Zaskočil tím sice organizátory, ale zároveň sklidil potlesk od přítomných posluchačů.

Předseda KSČM Vojtěch Filip na mítinku ČSSD

 
Článek

Filip neváhal připomenout, že je prvním předsedou KSČM i "komunistické strany z minulosti, který zavítal do Chomutova". Další prvenství si připsal samotnou účastí na prvomájovém mítinku ČSSD. Po listopadu 1989 žádný z jeho předchůdců takovéto pozvání nedostal.

Předseda komunistů rovněž konstatoval, že "dnes nám vládnou ti, kteří práci umí jen zkazit". Protože jak komunisté, tak sociální demokraté si v úterý připomínali svátek práce, vyslovil přání, "aby v ČR vládli ti, kteří práci ctí".

"Takže pozdravím, jak se na Prvního máje má. Čest práci," rozloučil se šéf komunistů s účastníky mítinku a připravil perné chvilky organizátorům. "Děkujeme, to už jsme dlouho neslyšeli na mítinku sociální demokracie," opáčil do potlesku přihlížejících moderátor akce. "Ale to je krásný pozdrav," dodával již při odchodu Filip.

Filipa v Chomutově doprovázel  europoslanec Vladimír Remek, o němž šéf komunistů prohlásil, že "dělá České republice potažmo Československu slávu v Evropském parlamentu", a dodal, že to byl právě někdejší československý kosmonaut, kdo prosadil umístění centrály evropského satelitního systému Galileo do Prahy.

Sobotka zachoval odstup

Filipovo vystoupení na setkání konkurenční levicové strany nezůstalo bez odezvy. Pro ČSSD stále platí usnesení z bohumínského sjezdu, které straně na vládní úrovni zapovídá spolupráci s komunisty. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka proto v reakci uvedl, že by lídra komunistů na akci nepozval. [celá zpráva]

Akce se nicméně zúčastnila místopředsedkyně sociální demokracie Marie Benešová či ústecká hejtmanka Jana Vaňhová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám