Hlavní obsah

Koalice údajně pošle načas k ledu církevní restituce

Právo, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozštěpení Věcí veřejných může mít těžko vypočitatelný dopad na dohodnuté majetkové a finanční vyrovnání státu s církvemi. Jak již Právo uvedlo, v parlamentních kuloárech se otevřeně diskutuje o tom, že by návrh zákona o církevních restitucích poslanci raději neměli projednávat, neboť jeho schválení je kvůli kritice i zevnitř nové vládní většiny ohroženo. K odkladu vede „elegantní“ cesta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marek Benda má údajně navrhnout další projednávání restitucí.

Článek

Ve středu šéf ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS), případně někdo jiný, prý požádá na plénu komory o odklad projednávání, protože výbor k návrhu nedokončil diskusi a nepřijal stanovisko. Takovým žádostem Sněmovna vždy vyhoví, a tak si koalice, která má na restitucích enormní zájem, vytvoří prostor pro další vyjednávání.

Zákon by se tak na pořad schůze dolní komory mohl dostat až v červnu. Nepřímo to připustila předsedkyně Sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. V neděli totiž uvedla, že k návrhu se mohou chtít vyjádřit i další výbory. Což výbory mohou dobrovolně učinit k jakémukoli návrhu zákona. Takže by to nebylo nic nezvyklého.

Jenže při prvním čtení koalice – tehdy ještě 115hlavá i s véčky – ve Sněmovně tlačila na co nejrychlejší jednání. Nepřipustila, aby návrh zákona dostaly k projednávání i další výbory. Nic nepomohly žádosti opozice, že by vzhledem velkému zásahu do státních peněz návrh měl projednat i rozpočtový výbor. A koalice nesvěřila návrh ani zemědělskému či kulturnímu výboru, ačkoli se má vydávat půda a řada kulturních památek.

Církve mají podle zákona dostat majetek za 75 miliard. A k tomu 59 miliard korun, které se při třicetiletém splácení a při započtení inflace mohou podle vládních odhadů zvednout až na 96 miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám