Hlavní obsah

Experti vnitra navrhují redukci ministerstev ze 14 na 9

Právo, Radim Vaculík

Experti z ministerstva vnitra oživili svůj plán na sloučení a rušení některých ministerstev, aby stát mohl uspořit potřebné miliardy. Jejich návrh nové struktury ústřední státní správy, který má Právo k dispozici, počítá se snížením počtu ministerstev ze současných čtrnácti na pouhých devět. Sloučily by se například kultura se školstvím, zemědělství s životním prostředím, průmysl s dopravou, zdravotnictví se sociálními věcmi či silová část vnitra (policie, hasiči) s obranou.

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake připravuje návrh založený na stanovisku expertů.

Článek

Tuto koncepci připravilo vnitro pro vládu už před dvěma lety v rámci reformy veřejné správy, ale nikdy nebyla využita. Až letos na jaře se o ni znovu začal zajímat tým lidí kolem vicepremiérky Karolíny Peake (býv. VV).

Právě této šéfce legislativní rady vlády uložil sám premiér Petr Nečas (ODS) v době vládní krize před několika týdny připravit návrh na rušení či sloučení některých resortů. Hovořilo se přitom o dvou až třech ministerstvech. Koncepce vnitra je však významně odvážnější.

Vzhledem k tomu, že ale lidé kolem vicepremiérky Peake nemají takové zkušenosti s reformou veřejné správy a státních úřadů, obrátili se v těchto dnech podle informací Práva právě na odborníky z vnitra, aby jim s možným sloučením některých ministerstev a jejich agend pomohli. Navíc by kvůli tomu měla vzniknout malá expertní skupina, která následně bude mít za úkol předložit Peake a potažmo vládě konkrétní návrh na slučování a rušení jak různých agend, tak i některých ústředních správních úřadů.

„My jsme v květnu 2010 předkládali do vlády první materiál k optimalizaci veřejné správy a k dokončení její reformy, kde už jsme měli jen devět ministerstev. Pan náměstek Mlsna si nyní od nás převzal všechny tyto podklady a uvidíme, jak na to bude reagovat ta expertní skupina,“ řekl Právu vrchní ředitel sekce pro eGovernment z ministerstva vnitra Robert Ledvinka.

Právě jeho lidé kolem Peake oslovili, aby jim s kolegy pomohl a poradil. On sám by měl být zřejmě také členem zmíněné expertní skupiny.

Expert: Máme přebujelou státní správu

Na dotaz Práva, zda by jako odborník na veřejnou správu byl pro to, aby se návrh z předloňského května nyní realizoval, odpověděl Ledvinka jasně: „Myslím si, že ano. Ta logika tam je dlouhodobá. Možná by se jen udělala nějaká dílčí korektura v některé agendě.“

Řada ministerstev a jejich agend se totiž vzájemně překrývá, v mnohém jsou si podobné či dokonce stejné. Proto by prý bylo logické některé z nich sloučit a ušetřit tím podle Ledvinky řádově až stovky miliónů korun.

„Máme relativně přebujelou státní správu,“ podotkl k tomu Ledvinka, který donedávna šéfoval i odboru veřejné správy na vnitru.

Naopak by podle návrhu vzniklo zcela nové ministerstvo vnitřních věcí, respektive veřejné správy, které by převzalo část agend vnitra a ministerstva pro místní rozvoj týkajících se úředníků a státní správy.

Ze současných čtrnácti ministerstev by tak fakticky při starém zůstala podle návrhu pouze ministerstva financí, zahraničních věcí a spravedlnosti. Rovněž jako nyní by pak podle navržené koncepce fungoval samostatně v rámci kabinetu úřad vlády, který by měl na starost servis pro předsedu a místopředsedy vlády a problematiku drog či národnostních menšin.

Zmíněná koncepce je návrhem státních úředníků a expertů, nikoli politiků a vrcholných představitelů vlády. Jak je tedy průchozí politicky u jednotlivých stran v parlamentu, to si teď nikdo netroufá říci.

Ze současných 157 tisíc českých státních úředníků (včetně členů bezpečnostních sborů) jich přitom hned 17 tisíc pracuje na ministerstvech, což je zhruba dvanáct procent ze všech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám