Hlavní obsah

Středoškoláci si nemohli vyzkoušet nové maturity, web projektu se zhroutil

Praha

Webové stránky novamaturita.cz s přípravnými testy na státní maturitu jsou nedostupné. Patrně se jedná o přetížení. Přitom maturity začínají už ve středu. Mnozí středoškoláci tak neměli šanci ověřit si své znalosti.

Foto: Martin Polák, Právo

Studenti gymnázia v Sokolově při generální zkoušce státních maturit.

Článek

Mluvčí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Radek Melichar na dotaz Novinek o problému nevěděl. Na zaslaný dotaz mailem dosud nikdo neodpověděl.

„Je zde jasně vidět, že nová maturita i po dvou letech zkoušení stále nemá ,vychytané mouchy’. Ještě na poslední chvíli jsem si chtěl vyzkoušet některý ze zkušebních testů a stejně jako spousta dalších studentů mám smůlu,“ napsal Novinkám Milan Klier. Podle něj již v pondělí došlo k několikaminutovým výpadkům, ale stránky vždy po nějaké době naskočily. „Nyní jsou absolutně nedostupné,“ postěžoval si.

„Projekt za statisíce a možná i milióny korun pravděpodobně nevydržel zvýšený nápor uživatelů,“ napsal Novinkám Jaroslav Černý s tím, že je dobré upozornit, „jak se dá za uměle nafouknutou cenu vytvořit takový paskvil v hodnotě několika desítek tisíc korun“.

Kateřina Jará Novinkám písemně sdělila, že nefunkčnost by se dala snadno popsat anglickým slovíčkem „fail“.

Studenti mohou být právem nervózní, jelikož ve středu začíná druhý ročník státních maturit. Na více než 100 000 studentů čeká ve středu čeština, ve čtvrtek angličtina a v pátek pak matematika. Písemnou zkoušku budou hodnotit lidé vyškolení Centrem pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT), nikoli už vyučující z té které školy. Účet za letošní státní maturity by měl činit kolem 207 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám