Hlavní obsah

Anarchisté vypískali Bobošíkovou, pak vyrazili dráždit neonacisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Asi dvě stovky anarchistů při pochodu na prvomájový protest na pražské náměstí Republiky provokovaly cestou účastníky demonstrace Dělnické strany sociální spravedlnosti. Obě skupiny oddělené policejními těžkooděnci na sebe házely lahve a kameny, ale do přímého kontaktu se protestující nedostali. Přesto několik lidí utrpělo zranění. Anarchistická akce začala na Střeleckém ostrově, kam přišla i šéfka Suverenity Jana Bobošíková. Anarchisté na ni pokřikovali a pískali.

Demonstrace Dělnické stranyVideo: Novinky

 
Článek

Účastníci akce si na Střeleckém ostrově připomněli stávku stovek tisíc dělníků v roce 1886 v Chicagu a oběti, které si tehdy stávka vyžádala. Právě chicagské události vedly ke vzniku Svátku práce. Anarchisté na ostrově hráli na kytary, zpívali nebo četli básně a položili květiny k pamětní desce.

Střelecký ostrov považují anarchisté za své tradiční shromaždiště a Svátek práce za svůj svátek, který si prý neprávem přivlastňují socialisté a komunisté. Negativně reagovali také na příchod národovecké prezidentské kandidátky Bobošíkové. Předsedkyně Suverenity prohlásila, že nepřišla, aby kritizovala vládu, ale jen aby oslavila Svátek práce.

Anarchisté se ze Střeleckého ostrova vydali v doprovodu policistů na pochod kolem Národního divadla, po Smetanově nábřeží a přes Staroměstské náměstí a Celetnou až na náměstí Republiky. Cestou pokřikovali hesla jako "Špína, hnus, kapitalismus" a zastavili se u sídla magistrátu, kde křičeli "Vraťte, co jste nakradli". Na náměstí republiky od 13:00 pořádají protivládní demonstraci nazvanou Miřme na správné cíle!

Nedaleko demonstrace anarchistů, na Můstku, začala ve 14:00 demonstrace krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti s heslem "Za sociální jistoty - proti reformám". Zde se však sešlo přibližně 200 "holých hlav", na které dohlíží policie. Při průchodu anarchistů s transparenty s nápisy "Systém proti lidem, lidé proti systému" nebo "Ne rasismu", obě skupiny oddělili policejní těžkooděnci, aby se nedostaly do přímého kontaktu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám