Hlavní obsah

Když je hlava líná, vymýšlí daň z vína! vzkazují do Prahy vinaři z Břeclavska

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Proti záměru vlády zavést spotřební daň z vína protestovala v pondělí večer na brněnském náměstí Svobody skupina asi dvaceti vinařů z recesistické republiky Kraví Hora v Bořeticích na Břeclavsku. Nápisy na transparentech se nejvíce trefovaly do ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Foto: Jan Trojan, Právo

Rozzlobení kravihorští vinaři se svými transparenty v Brně.

Článek

"Taková daň by vedla ke snížení zaměstnanosti nejen ve vinařství a turistickém ruchu. Samozřejmě se zvýší cena vína, povede to k propouštění. Každý pak raději zajede dál na jih, až do Rakouska, kde si víno koupí za slušnou cenu,“ řekl novinářům bývalý starosta Bořetic a "prezident republiky na furt" Václav Petrásek.

Spíše k náhodným kolemjdoucím, bylo jich jen několik desítek, promluvil také tajemník Svazu vinařů ČR Martin Půček. Upozornil, že podobnou daň v okolních zemích nemají. Také on se obává nepříznivých následků daně v gastronomii a hotelnictví. Zhruba půlmiliardový efekt pro státní kasu je podle Půčka zanedbatelný. Promluvil také předseda Vinařského fondu Jaroslav Machovec, petici proti dani podle něj podepsaly tisíce lidí.

V České republice nyní platí nulová sazba daně z tichého (neperlivého či nešumivého) vína. Vláda navrhuje daň deset korun na litr vína, ale zároveň by se od daně osvobodila produkce drobných vinařů, dosahuje přibližně 500 000 hektolitrů, asi čtvrtinu celkové produkce.

Petrásek se nedomnívá, že by takovou akcí mohli zvrátit záměr vlády, nicméně i takové zviditelnění považuje za důležité.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám