Hlavní obsah

Pod luxusním domem v Holešovicích se ohnuly podpěry, lidé ho museli opustit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie v neděli evakuovala část developerského projektu Prague Marina, který má poškozenou statiku. Pětipatrovou budovu muselo opustit asi třicet osob. Přivolaný statik v pondělí konstatoval, že se nemohou vrátit, neboť dům má poškozené nosné sloupy. O evakuaci v pondělí informovala mluvčí policie Jana Rösslerová.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Evakuovaná budova projektu Prague Marina

Článek

Policisty zburcoval jeden z nájemníků, který slyšel "zvláštní zvuky v konstrukci domu". "Oznamovatel tak měl podezření na špatnou statiku budovy a obával se zřícení budovy," uvedla mluvčí s tím, že na místo okamžitě vyrazili policisté, hasiči, statik i investor zánovní budovy.

Statik rozhodl o evakuaci čtyř vchodů i sousední budovy, přičemž investor zajistil dotčeným nájemníkům ubytování v okolních hotelech.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Odborníci zkoumají nosníky

Statik Václav Kučera z Technického a zkušebního ústavu stavebního, jenž dům v neděli kontroloval, pro ČTK uvedl, že obyvatelé se zatím nebudou moci vrátit.

"Bude nutná oprava. Nedovolím si předjímat, jak velká, protože nebyly dostupné podklady, ale pravděpodobně to bude větší oprava," citovala jej agentura.

Podle investora se zdeformovala čtvrtina podpěrných sloupů
Stavitelem luxusního projektu Prague Marina, který byl dokončen v minulých letech, je společnost Metrostav. "Každá sekce je podpírána šikmými sloupy, asi čtvrtina z nich se deformovala. Ne výrazně, ale deformovala. Dneska to zajišťujeme a podpíráme," řekl mluvčí Metrostavu František Polák. "Všechny nás to překvapilo, nic se tam doteď nedělo," dodal mluvčí. Metrostav zatím nedokáže odhadnout, jak dlouho budou opravy trvat. Podle Poláka se po zajištění bude muset část konstrukce odhalit, aby se zjistila příčina.
zdroj: ČTK

Policie věc šetří jako podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Viníkovi pak za tento trestný čin hrozí až osmileté vězení. O dalším postupu se rozhodnou dle výsledků znaleckých posudků.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Evakuovaná budova projektu Prague Marina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám