Hlavní obsah

Na oslavy 1. máje budou v Praze dohlížet stovky policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na klidný průběh oslav Svátku práce bude v Praze dohlížet několik stovek policistů. Zapojit by se měla říční policie, psovodi nebo policisté na koních. Celý den bude ve vzduchu i vrtulník. K řešení případných konfliktů budou připraveni příslušníci speciální pořádkové jednotky, informoval v pondělí mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Připraveni budou i příslušníci speciální pořádkové jednotky.

Článek

"Jelikož jde samozřejmě prioritně o maximální zajištění klidu a veřejného pořádku, budou na jednotlivých místech shromáždění přítomni především policisté antikonfliktního týmu," uvedl mluvčí.

Policie se zaměří zejména na centrum města, například na spodní část Václavského náměstí, kde mají od 14:00 sraz v ulici na Můstku příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Účastnit by se ho měli také zástupci krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD). Podle dřívějších informací z pražského magistrátu má strana nahlášen pochod ulicemi Anglická, Žitná, Spálená a Železná.

"Věnovat se budeme také oblasti Střeleckého ostrova či náměstí Republiky, kde jsou ohlášena shromáždění," uvedl Hulan. Na Střeleckém ostrově, kde se oslavy konaly poprvé v roce 1890, si připomenou svátek anarchisté. Kromě samotného ostrova si rezervovali také nábřeží a ulice v jeho okolí. Zřejmě jako pojistku proti případnému zákazu akce mají zamluvené rovněž náměstí Míru a Jiřího z Poděbrad a řadu dalších ulic. Víkendový program Antifašistické akce vyvrcholí 1. května ve 13:00 demonstrací na náměstí Republiky.

Oslavy Svátku práce připravují tradičně komunisté, kteří se dopoledne sejdou na holešovickém výstavišti. U Křižíkovy fontány je odpoledne vystřídají sociální demokraté. Odpoledne se na Petříně sejdou také členové a příznivci pražské ODS, podle regionálního manažera Marka Matějky se akce bude konat zhruba od 14:00 do 18:00. Na mítinku strana představí své kandidáty pro podzimní volby do Senátu, připraven bude i kulturní program.

Loňské oslavy byly v Praze stejně jako rok předtím klidné. Policisté zaznamenali jen pár přestupků, které většinou ani s oslavami nesouvisely.

Reklama

Výběr článků

Načítám