Hlavní obsah

Nejtepleji bylo v Lednici. Také v pondělí padaly teplotní rekordy

• Aktualizováno

Nejvyšší teplota v ČR byla v pondělí zaznamenána v Lednici na Břeclavsku. Naměřených 30,5 stupně Celsia výrazně překonalo 43 let starý dosavadní rekord, který činil 27,9 stupně. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Teplotní rekordy padly na více než polovině stanic v Česku. Na jižní Moravě zaznamenali meteorologové hned několik denních maxim. Třicet a více stupňů bylo kromě Lednice také v Pohořelicích, Brodu nad Dyjí, Dyjákovicích a Brně Žabovřeskách.

Přes 29 stupňů meteorologové naměřili v Ivanovicích na Hané, Troubsku a Brně Tuřanech. Nové denní maximum padlo díky teplotě 28,1 stupně i v Kuchařovicích na Znojemsku.

V Klementinu nicméně padly teplotní rekordy už v sobotu a v neděli. Nedělních 30,7 stupně Celsia byla nejvyšší dubnová teplota na této stanici od počátku měření. Průměrné teploty pro konec dubna se přitom pohybují mezi deseti a 11 stupni. [celá zpráva]

Tropické teploty by se mohly udržet i na začátku května, až do středy předpovídají meteorologové zejména na východě území až 30 stupňů. Poté se ale začne ochlazovat, do konce týdne spadne rtuť na 17 až 21 stupňů. Dosud slunečná obloha se zatáhne, kromě občasného deště se mohou vyskytnout i bouřky. [celá zpráva]

Na horách se lyžovalo

Zatímco v nížinách lidé na koupalištích odkládají svršky, na horách se stále lyžuje. Například v Jeseníkách, kde v pondělí definitivně skončila lyžařská sezona, si naposledy přijelo zalyžovat kolem 50 lidí. Na sjezdovkách je stále přes metr sněhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám