Hlavní obsah

Teplotní extrémy vydrží do úterý, pak se prudce ochladí

– Praha
Novinky, val

Ještě během prvních dvou dnů tohoto týdne si mohou lidé v Čechách užívat až tropické počasí s rekordně vysokými teplotami, v druhé polovině týdne se ale ochladí a slunečné počasí vystřídají srážky a oblačno. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Článek

„Až do úterý budou padat teplotní rekordy a zřejmě ještě během dneška (pondělka) naměříme tropické hodnoty,“ řekla Novinkám Honsová. Teploty v prvních dvou dnech týdne budou podle ní nadprůměrné až o 12 stupňů oproti dlouhodobému normálu. „Také rána budou velmi teplá,“ doplnila meteoroložka. Ranní minima se mají pohybovat mezi 16 až 12 stupni Celsia.

V pondělí bude celý den slunečno, pouze odpoledne a večer se mohou při ojedinělé oblačnosti na západě republiky vyskytnout přeháňky nebo drobné bouřky. Teploty se ale budou pohybovat mezi 26 až 30 stupni. Noční teploty pak klesnou na 16 až 12 stupňů. Má tak nastat zatím nejteplejší filipojakubská noc za posledních 12 let.

Na první květnový den má být v Čechách kolem 29 stupňů, na Moravě a ve Slezsku dokonce až 32 stupňů. Jedná se o výrazný rozdíl oproti předchozím rokům, kdy loni bylo v tento den naměřeno v maximech 16 stupňů a o čtyři roky dříve dokonce jen 14 stupňů. Celý den má být slunečno, odpoledne mohou ojediněle přijít lokální bouřky, a to hlavně na severu a v horských oblastech.

Ve středu má být ještě převážně slunečno, ojediněle s dešťovou přeháňkou nebo bouřkou, malé ochlazení se projeví v odpoledních teplotách, které budou v Čechách v maximech mezi 21 až 25 stupni, na Moravě a ve Slezsku kolem 28 stupňů.

V závěru týdne do 20 stupňů

Čtvrteční den ovšem přinese zlom. Na většině území republiky bude polojasno až oblačno s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle mohou nastat i bouřky. Zatímco ráno bude ještě teplé kolem 15 až 11 stupňů, odpoledne už by teploty v Čechách neměly překročit 20 stupňů Celsia, na Moravě 23 stupňů. „Úderem čtvrtečního dne se vrátíme do květnových průměrů,“ zdůraznila Honsová.

Podobný stav by měl pokračovat až do konce týdne, případně v prvních dnech dalšího týdne. „Bude oblačno, na většině území s deštěm, přeháňkami, ojediněle bouřkou a teplotami nejčastěji do 20 stupňů,“ uvedla Honsová. Ranní minima klesnou k 6 až 2 stupňům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám