Hlavní obsah

Horkým kandidátem na ministra školství je Petr Fiala

Praha
Aktualizováno

Bývalý rektor brněnské Masarykovy univerzity Petr Fiala má blízko do křesla ministra školství. Vyplývá to z debaty Otázky Václava Moravce v České televizi (ČT). Školství je bez ministra od té doby, co na konci března na svou funkci rezignoval Josef Dobeš (tehdy VV, nyní nestraník).

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas měl údajně nabídnout Petru Fialovi post ministra školství.

Článek

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg Fialu označili za člověka, který má vysoký odborný kredit a je dobrým kandidátem. Nečasovu nabídku nepopřeli.

Podle ČT Nečas Fialovi místo ministra školství nabídl po konzultaci s koaličním partnerem s TOP 09. Fiala se k nabídce vysloví v pondělí.

"Bezesporu je pan profesor Fiala jeden z mála kandidátů, který si užívá všeobecné důvěry. Tak by byl výtečný kandidát," řekl k tomu Schwarzenberg v Otázkách Václava Moravce. "Myslím si, že pan profesor Fiala má velký kredit v odborných kruzích," dodala Němcová. Nový ministr školství by měl být podle ní uveden do funkce co nejdříve. Dlouhé "bezvládí" by resortu neprospělo, dodala.

Ministerstvo nemá šéfa už měsíc

Sedmačtyřicetiletý politolog Fiala byl v září 2011 jmenován hlavním vědeckým poradcem premiéra.

Ministerstvo je bez šéfa již měsíc. Na konci března ho opustil Dobeš, který tak učinil oficiálně na protest proti dalším škrtům v rozpočtu resortu.

Jako o kandidátovi na místo nového ministra školství se spekulovalo mimo jiné o dosavadním náměstkovi Jiřím Nantlovi. Nestraník Nantl ČTK řekl, že jednání o případné kandidatuře se nebrání, byl by ale spíš pro politického ministra. Další variantou měl být odborník, který není spojen s bývalým vedením úřadu.

Výběr ministra školství bude jedním z prvních úkolů pro nové složení vládní koalice. Kabinet nedávno opustily Věci veřejné a jeho součástí se stalo nové uskupení, které je složeno z "odpadlíků" z bývalé vládní strany. Vláda v obnoveném složení v pátek získala důvěru sněmovny.

„S premiérem jsme již hovořili o tom, že resort ministerstva školství by měl dostat odborník, který jej zestabilizuje a dotáhne vysokoškolskou reformu. Netrváme na tom, aby to byl straník. Pro nás je důležitější kompetentnost,“ uvedla Karolína Peak.

Kdo je Petr Fiala

Fiala se narodil 1. září 1964 v Brně, je ženatý a má tři děti.

Absolvoval studium historie a bohemistiky na tamější univerzitě, na které po roce 1989 spoluzakládal katedru politologie. Ve vědecké práci specializuje na srovnávací politologii a evropskou politiku.

V roce 1996 se habilitoval na UK v Praze, v roce 2002 byl jmenován prvním profesorem politologie v České republice. V roce 2004 působil ve funkci děkana Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a v letech 1996-2004 stál v čele brněnského Mezinárodního politologického ústavu. 

Stál v čele brněnské Masarykovy univerzity po dvě funkční období (2004-2011), nyní zde působí jako prorektor pro akademické záležitosti.

Loni v září byl jmenován hlavním vědeckým poradcem předsedy vlády Petra Nečase a v listopadu jej vláda jmenovala do Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

V letech 2009-2011 předsedou České konference rektorů, na mezinárodní úrovni byl členem Rady Evropské univerzitní asociace (2009-2011).

Zdroj: ČTK

„Stejně důležitá bude i snaha o nalezení takových opatření, která budou respektovat vázání prostředků a zároveň zachování výše platů učitelů,“ dodala Peak s tím, že konkrétně o Fialovi nejednali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám