Hlavní obsah

Na alkoholu je v Česku závislých až 700 tisíc lidí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně 300 až 700 tisíc dospělých lidí je v Česku závislých na alkoholu. Vyplývá to ze dvou čerstvých lékařských studií. Právu to potvrdil doktor Petr Popov, primář oddělení pro léčbu závislosti Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Někteří pijí alkohol v hospodách, jiní doma.

Článek

"V zemích EU se odhaduje, že závislých na alkoholu je zhruba 14 miliónů lidí a alkohol stojí za úmrtím asi 200 tisíc lidí," uvedl Popov.

Podle profesora Cyrila Höschla, ředitele Psychiatrického centra Praha, závislost na alkoholu je nyní považována za chronickou poruchu, kterou svým způsobem lze srovnat s diabetem druhého typu nebo hypertenzí.

"K závislosti se člověk propije, k diabetu druhého typu se většinou projí a k hypertenzi se dostane nezdravým způsobem života a přemírou stresu," uvedl Höschl. Muži se podle něj propijí k závislosti většinou kolem třicátého roku věku, ženy o deset i více let později.

Neexistuje univerzální bezpečná dávka alkoholu, ani bezpečná doba pití, které nemají negativní dopad na zdraví a nevedou ke vzniku závislosti.
lékař Petr Popov

Podle obou odborníků v důsledku nadměrného pití alkoholu stoupá riziko kardiovaskulárních chorob, zhoubných onemocnění, poškození jater, mozku a desítek dalších onemocnění.

"Zvyšuje se i pravděpodobnost úrazu, dopravní nehody, násilného, agresívního chování a kriminálních činností," zdůraznil primář Popov. Za dny těžkého pití se podle odborníků považuje, když za 24 hodin vypije muž 60 g čistého alkoholu a více, což je zhruba 6 dl vína nebo 3 půllitry desetistupňového piva.

Za těžké pití žen se považuje ve stejném čase vypití 40 g čistého alkoholu, což jsou 4 dcl vína nebo dvě desetistupňová piva.

"Neexistuje univerzální bezpečná dávka alkoholu, ani bezpečná doba pití, které nemají negativní dopad na zdraví a nevedou ke vzniku závislosti. Riziko vzniku závislosti je zcela individuální a nikdo před ním není ochráněn," zdůraznil Popov.

Hodně pijí umělci i lékaři

Žádná profese, rodinný stav nebo věk prý neochrání před nebezpečím škodlivého pití. Tradičně nejvíc pijí hudebníci, lékaři, novináři, manažeři ve vysokém vypětí, ženy na mateřské dovolené a kolem klimakteria, lidé při stresových situacích.

Zda závislost na alkoholu vznikne, o tom rozhoduje mnoho faktorů, z nichž jeden z nich je dědičnost a další forma genu PDYN.

Roli hraje i výživa matky v těhotenství či zážitky z útlého dětství, například citové zanedbání, týrání, život se závislým alkoholikem apod.

Farmakologická léčba závislosti na alkoholu zatím nenabízí takové výsledky, aby dlouhodobě zajistila abstinenci. Abstinovat vydrží jen dvacet procent léčených.

Polovina závislých vůbec na léčbu nenastoupí, protože není schopna abstinovat.

Anketa

Máte ve svém okolí člověka, který je závislý na alkoholu?
Ano
87,3 %
Ne
12,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7772 čtenářů.

Alkohol není jen problém mužů

- závislost na alkoholu je u žen rychlejší než u mužů

- pokud žena vypije stejné množství alkoholu jako muž, je jí naměřena vyšší hladina alkoholu v krvi především proto, že enzymy odbourávající alkohol v žaludku ženy jsou méně aktivní

- ženská játra rychleji ztrácejí schopnost odstraňovat toxiny z těla, proto ženy mají po kratší době pití zdravotní problémy

- rizikovými faktory jsou stres, rodinná anamnéza, konflikt mezi požadavky rodiny a zaměstnáním

- riziková jsou také některá zaměstnání, například práce ve zdravotnictví, manažerky

- ohroženy jsou i ženy, které jsou pouze doma s dětmi a mají dobré finanční zázemí

Reklama

Související témata:

Související články

Cigarety a alkohol dostanou speciální daň

Získat ještě letos pro zdravotní pojišťovny nejméně tři miliardy korun navíc chce poslanec Boris Šťastný (ODS) speciální daní z cigaret a alkoholu. Jeho návrh...

Výběr článků

Načítám