Hlavní obsah

Místo Škárky bude na kontrolu NKÚ ve Sněmovně dohlížet Horníková

Praha
Aktualizováno

Poslaneckou skupinu pro kontrolu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) povede poslankyně Zdeňka Horníková (ODS). Nahradila nezařazeného poslance Jaroslava Škárku, jenž byl nepravomocně odsouzen v korupční aféře ve Věcech veřejných (VV) na tři roky za podvod a rezignoval i na členství ve skupině. Nahradil ho v ní podle pátečního rozhodnutí sněmovního kontrolního výboru Jiří Štětina (VV).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Škárka

Článek

Kontrolní výbor ustanovil skupinu k prověření NKÚ na podzim 2010. Kontrolní skupina na začátku svého působení požádala tehdejšího prezidenta NKÚ Františka Dohnala o umožnění prověrky, od té doby s ním vedla spor. Snaha zabránit kontrole poslanců stála Dohnala nakonec místo. Soud ho v únoru odsoudil k podmíněnému trestu za to, že odmítl vydat potřebné podklady.

Viceprezident NKÚ Miroslav Kala před poslanci řekl, že zbavil mlčenlivosti ředitelku interního auditu úřadu, která bude se skupinou spolupracovat. Kontrola by se měla podle něho uskutečnit v souladu s rozsudkem pražského městského soudu, který zamítl v polovině března žalobu NKÚ na Sněmovnu. Za úřad ji loni v lednu podal Dohnal a domáhal se toho, aby soud poslancům zakázal prověrku hospodaření NKÚ.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Mgr. Zdeňka Horníková

Výbor sestavil pětičlennou skupinu tak, že v ní má zástupce každý sněmovní klub. Dohodl se na tom, že v jejím čele bude koaliční poslanec.

Výbor se také na návrh Lenky Kohoutové (ODS) jednomyslně shodl na tom, že Škárka nebude místopředsedou kontrolního výboru. Také v tomto případě by ho měl nahradit Štětina. Rozhodne o tom Sněmovna.

Reklama

Výběr článků

Načítám