Hlavní obsah

Nečasova vláda získala důvěru 105 poslanců

• Aktualizováno
Novinky, val

Vláda Petra Nečase postavená na koalici ODS, TOP 09 a platformy Karolíny Peake získala v pátek na mimořádné schůzi Sněmovny důvěru. Kabinet podpořilo 105 zákonodárců, tedy o čtyři více než je minimální většina. Jednání poslanců, kterému dominovaly útočné projevy z opozičních řad, se táhlo přes 11 hodin.

David Rath ve Sněmovně: Zastavili jste časVideo: Novinky

 
Článek

20:40 - Redakce  Novinek ukončuje ON-LINE zpravodajství z Poslanecké sněmovny.

20:29 - Vyhrál Nečas, prohrála politická kultura a občané, zhodnotil výsledek šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka, který zdůraznil, že vláda postavená na odpadlících nehodlá opustit konfrontační styl prosazování reforem. "Naším cílem zůstává zkrácení funkčního období této vlády," řekl Sobotka, podle kterého nebude ani tento kabinet stabilní.

20:23 - Premiér Petr Nečas (ODS) vyjádřil radost, že se našel dostatečný počet poslanců, kteří podporují reformní kroky vlády. "Jsme na začátku druhé šance," komentovala výsledek vicepremiérka Karolína Peake. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg považuje výsledek za dobrý a také za závazek.

20:19 - Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová ukončila schůzi Sněmovny.

20:07 - Hlasování skončilo. Podle nepotvrzených výsledků získala vláda důvěru 105 poslanců. Proti se vyslovilo 93 poslanců, dva nebyli přítomni.

19:49 - Předsedající Miroslava Němcová (ODS) zahajuje hlasování o důvěře vlády. Čte jména jednotlivých poslanců, kteří musí veřejně prohlásit, zda hlasují pro vyslovení důvěry vládě Petra Nečase.

19:44 - Slova se ujala Karolína Peake, která "chce poděkovat poslancům". S díky jim sahá do svědomí a připomíná jim jejich vlastní prohřešky. Například komunistickému poslanci Dolejšovi jeho ochotu nechat si zaplatit za ovlivnění loterijního zákona. Rathovi pak poděkovala za to, že ji znectil, snad nejhůře ze všech. Následují faktické poznámky dotčených - Dolejše a také Filipa, kterému vadilo, že se člověk odsouzený za korupci (Bárta) ohání Karlem Havlíčkem Borovským.

19:37 - Jako snad poslední se do debaty přihlásil i nezařazený poslanec Vít Bárta. Položil před Karolínu Peake kytici žlutých chryzantém, ta ji dala pod stůl a poté, co jí ministr Miroslav Kalousek přinesl vázu, postavil ji na odiv kousek od Bárty. [celá zpráva]

Bárta prohlašuje, že dnes s ulehčení mluví jen sám za sebe poté, co byl nepravomocně odsouzen za korupci. Se zajíknutím prohlašuje, že zde udělal neopakovatelnou zkušennost. Oznamuje, že nepodpoří vládu.

19:33 - Paroubek s odkazem na odborářskou demonstraci upozorňuje, že Češi se ve velkých počtech shromažďovali jen ve významných a vypjatých okamžicích dějin národa.

19:17 - Poslanec Jiří Paroubek (NS-LEV21) prohlašuje, že jsme svědky absurdního divadla. Přerod části VV označil za teatrální. Vláda je podle něj nedůvěryhodná a neschopná se s kýmkoli dohodnout nebo vysvětlit své kroky lidem.

19:08 - Slova se ujal nezařazený poslanec Michal Doktor (dříve ODS), který sice má výhrady vůči některým ministrům Nečasovy vlády, ale zdůraznil, že "sociální demokracie nemá právo vládnout" - připomíná, že i opoziční politici jsou spojeni s korupcí. Doktor již dříve signalizoval, že vládu podpoří.

19:03 - Petrů byl skutečně stručný. Hovořit začal poslanec Václav Zemek (ČSSD).

18:59 - Slova se ujal poslanec ČSSD Jiří Petrů. I on slíbil stručnost a konkrétnost.

18:57 - Sněmovní lavice se zvolna začínají zaplňovat. Poslanci zjevně očekávají, že brzy dojde na hlasování.

18:55 - Opálka sice slíbil, že bude stručný, ale hovoří již 25 minut. Aktuálně předčítá tabulku s reálnými příjmy rozličných skupin obyvatel a srovnává je s rokem 1989.

18:50 -  Na světelné tabuli svítí již pouze pět jmen poslanců, kteří se chtějí před hlasováním zapojit do debaty. Jako poslední by mohl hovořit Vít Bárta, který se do debaty přihlásil teprve před několika minutami.

18:39 -  Opálka, který avizoval, že je posledním řečníkem z řad KSČM, rozvážně rozvíjí své kritické zamyšlení nad nynější ekonomickou situací ČR a kroky vlády.

18:30 - Miroslav Opálka (KSČM) uvedl, že již mnoho argumentů zaznělo a pokusí se proto být stručný. Na úvod připomněl, že v pátek již padly vlády v Jordánsku a Rumunsku, přičemž ta česká "je na řadě".

18:21 - Zdravotnická reforma je podle Markové z větší části nedomyšlená a asociální.

18:11 - Poslankyně KSČM Soňa Marková se ve svém vystoupení zaměřila na kritiku zdravotnické reformy prosazované vládou.

18:09 - Rykala uzavřel své vystoupení s tím, že "bude důrazně hlasovat proti důvěře vládě".

18:08 -  Podle Rykaly vede vláda zemi do Řecka a měla by proto skončit a umožnit předčasné volby. Mladý poslanec v proslovu vyzdvihoval "aktivní politiku zaměstnanosti" i další body z programu ČSSD, které by prý nastartovaly ekonomiku.

17:57 - Rykala vyčetl Karolíně Peake, že zradila své přátele z VV a není proto hodna zasedat v kabinetu.

17:53 - Hovořit začal poslanec ČSSD Adam Rykala. Skupinu poslanců kolem Karolíny Peak přirovnal ke krysám, které opustily loď a přestoupily na Titanic.

17:49 - Poslanec Otto Chaloupka uvedl, že sice často nebyl spokojen s vládou, ale zároveň dodal, že mnohé se kabinetu povedlo. Nemá prý nejmenší jistotu, že by nová vláda byla jakkoliv lepší a proto kabinet podpoří.

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake ve Sněmovně

17:48 - Váhalová vyzvala premiéra, aby ukázal, že je "čestný a rovný chlap" a i s celým kabinetem odešel.

17:39 - Slova se ujala poslankyně Dana Váhalová (ČSSD).

17:35 - Poslanec hovořil o zoufalství lidí i o tom, jak jsou smutní a bezradní. U řečnického pultíku jej vystřídal stranický kolega František Novosad

17:32 - Váňa přivítal příchod premiéra a následně tepal reformní snahy kabinetu.

17:29 - Váňa měl prý připraven obsáhlé vystoupení, ale vadí mu, jak média o mnohahodinových schůzích, na nichž poslanci často opakují velmi podobné argumenty, referují. Proto slíbil, že bude stručný.

17:26 - Slova se ujal poslanec ČSSD Miroslav Váňa.

17:25 - "Postavte si aspoň jeden pomník a tím pomníkem je, že bude umět včas odejít," uzavřel Dolejš své vystoupení

17:21 - Dolejš podle svých slov nechce danit spotřebu, ale kapitál. Podle něj totiž není pravda, že by kapitál při vyšším zdanění utekl nebo si náklady vybral na občanech. "Alternativy jsou, ale vláda neslyší nebo slyšet nechce," dodal poslanec. Další mantrou je pro něj progresivní zdanění.

17:16 - Dolejš řekl, že český státní dluh je ve srovnání s dalšími zeměmi EU nízký a proto "poskytuje manévrovací prostor". "Půjčme si na něco, co nám dá budoucí výnosy," tvrdí poslanec.

17:10 -  Slova se ujal poslanec KSČM Jiří Dolejš, který pokračuje v "přehlídce vládních hříchů."

17:09 - "Mně už se to fakt nechce číst dál, přečtěte si to na internetu,"  ukončil poslanec své vystoupení, v němž citoval z programu VV.

17:06 - Huml odmítl, že by se měl vzdát mandátu. "Budu hlasovat proti této vládě, čímž se dobrovolně vzdávám mandátu," uvedl.

17:04 - "Poslanci, kteří se přidali k Peake, se prý zpronevěřili voličům. "Už nepřemlouvejte bábu ani dědka, aby vás volili - je to nemožné," dodal Huml s odkazem na někdejší klip Jiřího Mádla a Marty Issové.

17:01 - Huml se zabýval otázkou svého "přeběhlictví" i kritikou vlády, která podle něj neakcentovala program VV, za nějž byl do Sněmovny zvolen. "Odešel jsem s tím, že strana je nereformovatelná a ovládaná ABL, a totéž si nyní myslí i Peakovci," dodal Huml a podivil se, že Peak se k odchodu odhodlala až nyní.

16:55 - Slova se ujal poslanec Stanislav Huml, který uvedl, že je hrdý na své označení za "přeběhlíka".

16:52 - Poslanci se dozvěděli například to, že kabinet je "vládou pohřbívající stát". Vládě vyčítá i to, že kabinet přijal nový občanský zákoník. Dosavadní z 60. let byl podle ní zcela dostačující.

16:48 - Po krátké reakci ministra práce a sociálních Jaromíra Drábka (TOP 09) se slova ujala Marie Nedvědová (KSČM)

16:47 - Semelová neváhala v rámci svého mnohaminutového proslovu předčítat i hesla z transparentů z nedávné demonstrace na Václavském náměstí.

16:45 - "Vláda Petra Nečase řeší vše, jen ne problémy, které se nahromadily," uvedla Semelová. "Obyčejný člověk u vás zastání nemá," dodala vzápětí.

16:37 - "Za vaší vlády se hroutí kde co," tvrdí poslankyně a vyjmenovává všechny skupiny, kterým prý vláda svými kroky ubližuje.

16:34 - Semelová vládě vedle jiného vyčítá i plánované zrušení doplatku na bydlení. Lidem se prý "měsíc od měsíce snižuje životní úroveň".

16:31 - Slova se ujala komunistická poslankyně Marta Semelová. Arogance vlády podle ní přímo vybízí občany k protestům.

16:14 - Poslanec Stanislav Grospič (KSČM) varoval, že v Česku přibývá ghett s chudými obyvateli.

16:05 - Slova se ujal poslanec Václav Votava (ČSSD). V duchu svých kolegů se pozastavuje nad legitimitou platformy kolem Karolíny Peake.

16:04 - Občanská veřejnost by měla nynějšímu stavu vyhlásit "otevřenou válku"."Jsem na straně veřejnosti," zakončil Grebeníček svůj projev, za nějž si vysloužil potlesk stranických kolegů.

16:02 - "Mafiánský klientelistický chlív, který si jen hraje na demokracii," kritizuje Grebeníček nynější stav ve vedení státu.

15:59 - Grebeníček tvrdí, že díky odborům a jejich sympatizantům se na nedávné demonstraci objevila "naděje".

15:56 - Grebeníček tepe bývalého prezidenta Václava Havla i jeho nástupce Václava Klause. Oběma bez hlubšího kontextu připomíná někdejší výroky, na nichž se snaží demonstrovat nespravedlnost "toho, co podle Ústavy má být demokracie".

15:52 -  Další z řečníků je bývalý šéf KSČM Miroslav Grebeníček. Nynější vládní garnitura se podle něj již dvacet let řídí heslem: "My máme koryta, vám stačí charita."

15:50 - Šlégr se coby někdejší aktivní sportovec ve svém vystoupení zaměřil i na podporu sportu, který podle něj stát nedostatečně podporuje. Sport se podle něj stává pro řadu dětí nestupný. "Naši zemi čekají zlé časy a proto o tuto vládu nestojím," uzavřel své vystoupení.

15:42 -  Šlégr ve svých přirovnáních vzpomíná na sté výročí potopení Titaniku i nehodu výletní lodi Costa Concordia. Kabinet prý zemi rovněž vede k potopení.

15:41 - Na řadu měl přijít Jiří Paroubek (NS-LEV21), protože nebyl přítomen, ujal se slova další přihlášený, jeho stranický kolega Jiří Šlégr.

15:40 - Lavice vlády je téměř prázdná. V záběru jsou vidět pouze ministři Karel Schwarzeneberg a Leoš Heger.

15:37 - Tejce vystřídal další poslanec ČSSD Václav Klučka. Vládě přiznal právo na reformy, ale odmítl podobu, v níž je kabinet prosazuje. Vláda podle něj nevidí, že nemá podporu veřejnosti  a je hluchá i slepá k argumentům lidí i opozice.

15:31 - Dalším z plejády opozičních řečníků je šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Přišel vyzbrojen etickým kodexem VV a připomněl bývalým poslancům VV, kteří se sdružili kolem Karolíny Peake, že tento kodex podepsali a zavázali se v něm, že nezmění stranu, za níž byli zvoleni.

15:25 - Bohdalovou vystřídal u řečnického pultíku její stranický kolega Jan Hamáček. Podobně jako mnoho předřečníků zmínil řešení v podobě předčasných voleb. Svou kritiku směřuje na zahraniční politiku kabinetu.

15:19 - Vlasta Bohdalová poukázala na problematiku kolem školství. Zejména připomněla, že je Česká republika již 27 dní bez ministra školství a je otázkou, zda nakonec Josef Dobeš, který v březnu resort opustil, nebyl zároveň posledním ministrem školství. Z koalice podle ní zaznívají hlasy, které volají po zrušení tohoto resortu. Na závěr požádala Nečase o ujištění, zda má člověka pro šéfování ministerstvu školství.

15:10 - Za řečnickým pultem se v kratším sledu vystřídali Antonín Seďa, Václav Neubauer a Jan Látka.

14:57 - Většina občanů doplácí podle Vladimíry Lesenské na regresivní politiku „vlády úsporných opatření“. Díky ní podle poslankyně roste kriminalita, zadluženost, ale i počet sebevražd.

14:42 - Ministr financí Miroslav Kalousek reagoval na slova Ivana Ohlídala kolem některých praktik v koalici: „Budete si muset vybrat, buď tuto vládu zastupují určité společné zájmy, vlivy a lidé přesvědčení, že nechtějí skončit v dluhové pasti, nebo ji podporují mafiánské skupiny. Pak ovšem vůbec nechápu, proč říkáte, že nás nepodpoříte.“

14:31 - Podle poslance Ivana Ohlídala je postup vlády v rámci církevních restitucí velmi negativní a kabinet si počíná pokrytecky. „Návrh restitucí je vůči církvím více než velkorysý,“ namítl.

14:16 - Poslanec Jan Chvojka se obul do odštěpené frakce Karolíny Peake. Její poslance neodlišuje od zbytku VV a má pro ně pracovní název Péčkaři.

14:10 - Bývalá ministryně zdravotnictví zkritizovala vládní reformy a škrty. Poukázala například na vysoké ceny potravin a léků. „Není tím vším nastolena nepřímá euthanasie?“ zeptala se a nadhodila v souvislosti s množícím se počtem sebevražd v ČR, zda nebude v Česku zavedena také euthanasie přímá.

14:03 - Schůze Sněmovny pokračuje po polední pauze projevem Milady Emmerové

12:56 - Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová nařídila polední přestávku do 14:00. K rozpravě je přihlášeno 32 poslanců.

12:52 - Rath se podivuje nad únikem odposlechů rozhovoru mezi Pavlem Bémem a Romanem Janouškem. V sérii řečnických otázek se ptá, zda není Nečas v tomto směru příliš benevolentní či snad není sám vydírán a případně kým. „A nebojí se toho pan premiér? Protože to by byl skutečný konec,“ řekl Rath. Podle něj jsou lidé svědky krize důvěry v české bezpečnostní orgány.

David Rath mluví o ďábelském napoleonském plánu Víta BártyVideo: Novinky

12:39 - Poslanec David Rath se zpoza pultu podíval na hodiny ve Sněmovně a konstatoval, že se tamní čas zastavil na hodnotě 12:23. V této souvislosti zaspekuloval, zda jde o náhodu, nebo vláda kvůli svému udržení se u moci dokonce zastavila čas.

12:35 - Vystoupil poslanec KSČM Pavel Kováčik a vyjádřil se k přeběhlictví. Použil citaci: pokud se lejno nazve růží, po růži vonět nezačne.

Poslanec KSČM Pavel Kováčik a přirovnání o lejnuVideo: Novinky

12:34 - Ve faktické poznámce upřesnil Petr Nečas, že sobotní demonstrace nebyla sociální, nýbrž politicky manipulovaná.

12:32 - Hašek vyzval, aby se nehlasovalo o důvěře vládě, nýbrž aby vláda ověřila svou důvěru u občanů v nových volbách.

12:14 - Místopředseda ČSSD Michal Hašek připustil, že vláda důvěru pravděpodobně získá, ale už to podle něj nebude vláda s podporou občanů, nýbrž jen několika poslanců, kteří „byli nejrůznějšími způsoby získáni pro podporu“.

12:04 - Slova se ujal David Rath, který Stanjuru obvinil ze lži. Vrátil se k případu poslance Kotta, který byl vyloučen - jak Rathovi připomněl za ním sedící Nečas - za opilost. Rath se potom obrátil na Kalouska s tím, že koalici nevadilo, když se po Sněmovně jejich partner potácel opilý. Navíc Rath upozornil na to, že pak dostal za nařčení Kalouska z opilosti pokutu.

Rozhořčený David Rath k přeběhlíkům Video: Novinky

11:59 - Stanjura v diskusi o legitimitě nově utvořené platformy Peake upozornil i na další takto vzniklé subjekty, mezi nimiž vyzdvihl například Paroubkův NS-LEV 21. Stanjura se vrátil také k minulým letům, kdy podle něj některým poslancům ČSSD přeběhlíci v jejich řadách nevadili.

11:53 - Kateřinu Klasnovou vystřídal za řečnickým pultem Zbyněk Stanjura. Do rozpravy je přihlášeno dalších 35 poslanců.

Vzkaz Kateřiny Klasnové Karolíně Peake Video: Novinky

11:41 - Poslanec Rath přirovnal Karolínu Peake a lidi kolem ní ke klíšťatům, jelikož se mermomocí drží u moci. Navrhl, aby se její nová platforma jmenovala Klíšťata. [celá zpráva]

Rath: jmenujte se KlíšťataVideo: Novinky

11:33 - S faktickou poznámkou se přihlásil Bohuslav Sobotka. Uvedl, že by Peake věřil slova o novém začátku, jen kdyby se rozhodla z vlády odejít. Upozornil přitom na skutečnost, že její platforma nemá mandát od voličů. Vyzval proto Peake, aby se vzdala poslaneckého mandátu, založila novou stranu a účastnila se s ní nových voleb.

Přeřek Karolíny PeakeVideo: Novinky

11:28 - Podle Karolíny Peake musí nová vláda zavést politiku dialogu, a to jak s koaličními partnery, tak s opozicí a veřejností. Své nedávné rozhodnutí vystoupit z VV nazvala „snahou o nápravu mé dřívější slabosti“.

11:24 - Poslanec Jandák navrhl, aby zatímco bude hovořit vicepremiérka Peake, byla na Sněmovnu vyvěšena deska s nápisem „Melčák, Pohanka a paní Peake se zasloužili o likvidaci politické kultury v Čechách“.

11:18 - Zaorálek zkritizoval novou platformu Karolíny Peake. Přirovnal ji k okoukané firmě a vzpomněl například přejmenování bývalé Bártovy společnosti ABL. „Karolíně Peake nevěřím,“ konstatoval Zaorálek s tím, že se Peake rozhodla vytvořit platformu a podpořit kabinet proto, aby si udržela své křeslo ve vládě.

11:07 - Lubomír Zaorálek se za řečnickým pultem pustil do ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Nelíbí se mu údajné Hegerovo stanovisko, že si lidé za většinu problémů mohou sami, například kouřením nebo pitím alkoholu.

11:03 - Filip prohlásil, že si Nečasova vláda důvěru nezaslouží. „Vaší žádosti, pane premiére, nelze vyhovět,“ řekl.

10:56 - O slovo se přihlásil šéf komunistů Vojtěch Filip. Hned zpočátku vyzval Nečase, aby odstoupil, podal demisi, a stal se tak iniciátorem vypsání nových voleb.

10:44 - Sobotka se podivil nad motivem poslanců TOP 09 setrvávat v Nečasově vládě. Zdůvodnil to snahou dospět ke schválení církevních restitucí.

10:36 - Za řečnický pult se postavil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Pustil se do Nečasových slov kolem přeběhlíků. Podle Sobotky nemá Nečas pravdu, že přeběhlík je pouze ten, kdo vymění opozici za koalici, či naopak. V případě rozbití VV jde podle něj o diferenciaci podpory koaliční vládě. Je tedy možné podle něj hovořit o přeběhlících i o odpadlících.

10:31 - Na závěr své řeči premiér požádal poslance o vyslovení důvěry jeho vládě. Sněmovnou se rozlehl potlesk.

Nečas kritizuje ČSSDVideo: Novinky

10:24 - Premiér hovoří o vládních reformách. Trvá na tom, aby byly dokončeny, jinak přijdou v příštích letech v mnohem radikálnější podobě. Pak zkritizoval bývalé vlády ČSSD a plány největší opoziční strany na řešení ekonomických problémů. "Sociální demokraté se nic nenaučili," řekl emotivně Nečas.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS).

10:16 - Nečas upozornil, že v řadách vládních poslanců se nenacházejí přeběhlíci, jak je to podle něj často mylně interpretováno. Zdůraznil, že termín přeběhlík je platný pro poslance, který přejde z koalice k opozici či naopak. „V této Sněmovně není nikdo, kdo by přišel od opozice ke koalici,“ konstatoval.

10:11 - Slova se ujal premiér Petr Nečas. Zopakoval, že vyslovení důvěry vládě je jedním z logických východisek ze současné koaliční krize. Druhým jsou rychlé předčasné volby.

10:08 - Poslanci souhlasili s procedurálním návrhem Zbyňka Stanjury, aby se v případě potřeby hlasovalo i po půlnoci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Josef Dobeš a Kateřina Klasnová (VV).

10:01 - Mimořádná schůze začala.

9:50 - Schůze Sněmovny začne za několik minut. Do rozpravy je již v tuto chvíli přihlášeno 17 poslanců.

9:45 - Místopředseda ČSSD Jeroným Tejc přinesl na tiskovou konferenci tzv. etický kodex politika sepsaný Věcmi veřejnými. Upozornil, že podle jednoho z článků nesmí podepsaní poslanci v průběhu volebního období změnit politickou stranu, za niž byli zvoleni. Poukázal tak na signatáře v čele s Karolínou Peake, kteří přešli do nové platformy.

9:34 - Zhruba půl hodiny před zahájením jednání uspořádali tiskovou konferenci sociální demokraté. Jejich lídr Bohuslav Sobotka konstatoval, že poslanci ČSSD budou hlasovat proti návrhu na vyjádření důvěry kabinetu. „Pokud vláda získá důvěru, bude to jen prodlužování agónie pravicové koalice,“ pohrozil Sobotka.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a šéf poslaneckého klubu strany Jeroným Tejc při vystoupení před schůzí Sněmovny

9:26 - Skončila schůze provládních poslanců.

9:20 - Před zahájením mimořádné schůze Sněmovny vystoupil na tiskové konferenci šéf komunistů Vojtěch Filip. Uvedl, že je klub KSČM na jednání připraven, a to tak, že „nemá žádný důvod důvěru vyslovovat“. Uvedl, že občané dávno ztratili v Nečasův kabinet důvěru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vlevo) při hlasování o důveře vlády.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik uvedl, že půjde o dlouhou a podrobnou debatu. Naznačil, že by se jednání mohlo protáhnout až do půlnoci.

9:00 - Ještě před schůzí Sněmovny se provládní poslanci sešli v prostorách Státních akt, aby si potvrdili, zda dají dohromady dostatečný počet pro vyslovení důvěry. Podle současných počtů se vláda může opřít o 52 poslanců ODS, 41 zákonodárců TOP 09, sedm nezařazených poslanců kolem Karolíny Peake. Svou podporu přislíbili také tři poslanci VV, není jasné, zda vládu podpoří i nezařazení Michal Doktor a Pavel Bém.

Prvním testem sněmovní většiny byla úterní schůze dolní komory. Tím, že se vládním poslancům podařilo jednání přerušit a přesunout na příští středu, potvrdili, že jsou schopni v současném složení opozici přehlasovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám