Hlavní obsah

Hlasování o důvěře se změní v maratón, varuje vládu opozice

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Možná až do noci se bude v pátek ve Sněmovně debatovat před hlasováním o důvěře vládě. Dolní komora sice zasedne v 10:00, ale ČSSD i komunisté mají v záloze desítky přihlášek do diskuse. A sociální demokraté možná také znovu vytáhnou plakáty či transparenty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Článek

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc řekl Právu, že eviduje zatím dvacítku přihlášek do diskuse. Tvrdil ale, že poslanci ČSSD nebudou hovořit za každou cenu. "Jde nám o kvalitu argumentů," uvedl.

Hojně hovořit budou také komunisté. Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik na dotaz Práva uvedl, že hlavní projev bude mít stranický lídr Vojtěch Filip a promlouvat budou také členové stínové vlády.

Filip podle Kováčika sdělí, že kabinet je nelegitimní, a stejně tak tomu bude u všech rozhodnutí a zákonů, které vládní koalice prosadí.

Vytáhnou plakáty?

Tejc počítá s tím, že jednání o důvěře může být velmi dlouhé, třeba až do půlnoci. "Může se stát, že na hlasování dojde v pozdních nočních hodinách," poznamenal. Připustil to i Kováčik. "Jsem optimista, myslím si, že hlasování bude ještě v pátek," poznamenal s nadsázkou.

Vláda ostatně už má slíbené 103 hlasy ODS, TOP 09, platformy Karolíny Peake a části klubu Věcí veřejných. Pro vládu příjemným bonusem by mohly být hlasy i dvou bývalých členů ODS, Michala Doktora a Pavla Béma.

K opozici, která má 81 hlasů, se přidá i osmička véčkařů, dva poslanci NS-LEV 21 a zřejmě i Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí. Proti vládě by zřejmě hlasoval i Vít Bárta, aspoň tak to Právu řekla jeho manželka Kateřina Klasnová. Nehlasovat chce véčkař David Kádner.

Vláda k přežití potřebuje nadpoloviční většinu přítomných.

ČSSD v uplynulých měsících na jednání dolní komory vyrukovala proti vládě s transparenty, loni v listopadu dokonce rozvinula v jednacím sále obrovskou plachtu se sloganem proti důchodové reformě. Ten samý měsíc také levice potrápila Sněmovnu šestidenním obstrukčním maratónem, kdy poslanci trávili v lavicích celé noci.

I nyní sociální demokraté připouští, že transparenty rozvinou. "Nevylučujeme, že se budeme chtít vizuálně oddělit od koalice," prozradil Tejc s tím, že se s kolegy ještě o věci poradí.

Komunisté transparenty nechystají, ale Kováčik naznačil, že se "ještě nějaký nápad vylíhne".

Hlasujte proti, vyzývají odbory

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil potvrdil, že odbory zaslaly všem poslancům otevřený dopis s výzvou, aby vládu nepodpořili. Provládní poslanci se před začátkem schůze krátce sejdou, aby si ověřili počty. Promluví k nim premiér Petr Nečas (ODS).

Nečas se nebude nijak zvlášť chystat. Podle svých slov hlasování o důvěře a nedůvěře zatím zažil zhruba deset. "Neoznačím to za rutinu, ale bude to z tohoto pohledu běžný den, kdy je agenda parlamentu, tedy kdy se povinnosti plní primárně ve Sněmovně," řekl premiér.

Podle Nečase nejsou změny ve vládě na pořadu dne, klíčové je pro něj nyní hlasování o důvěře kabinetu. "Změny vždycky zvažuji, ale v tuto chvíli nevidím žádný důvod tuto politickou debatu otevírat. V každém okamžiku hodnotíte práci všech členů vlády a vyhodnocujete, zda úkoly zvládají a jsou přínosem pro vládu," dodal.

Hlasování se odehraje po jménech, počínaje poslancem, kterého vylosuje předsedající schůze. Vyvolaný poslanec se vysloví "pro návrh" nebo "proti návrhu" nebo řekne "zdržuji se". Jiný projev je podle jednacího řádu považován za zdržení hlasování.

Reklama

Výběr článků

Načítám