Hlavní obsah

Sobotka chce peníze na kampaň od ODS, Schwarzenberg od sponzorů

Právo, dan, jov, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až padesát miliónů? To je vysoký strop, reaguje většina budoucích kandidátů na prezidenta na dohodu vládních stran s ČSSD. Jak už Právo informovalo, vyjednavači se domluvili na limitu 40 miliónů, které mohou kandidáti v kampani pro první kolo volby utratit. Strop pro druhé kolo je dalších deset miliónů.

Foto: Petr Horník, Právo

Přemysl Sobotka

Článek

Oslovení kandidáti se ale zatím tváří jako skromnost sama: například tým expremiéra Jana Fischera, který zatím z průzkumů veřejného mínění vychází jako favorit, tak vysoké náklady na kampaň vůbec nepředpokládá. "S tak vysokou částkou ani nepočítáme,“ řekla Právu vedoucí Fischerovy kanceláře Sabina Tančevová.

Také jeden z možných kandidátů ODS na prezidenta, místopředseda senátu Přemysl Sobotka, míní, že jeho výdaje na kampaň budou daleko menší. "Přesnou částku ale vyčíslit nedokážu. Ještě nevím, kolik bude stát inzerce, billboardy a akce v regionu,“ řekl Sobotka, který musí ale nejprve projít stranickými primárkami. V nich se utká s europoslancem Evženem Tošenovským.

Pokud vyhraju primárky, očekávám většinu financování ze strany ODS. Budu-li kandidát politické strany, měla by mě maximálně podpořit politická strana.
Přemysl Sobotka

V jednom má ale Sobotka jasno: většinu nákladů na jeho kampaň by měla hradit stranická centrála. "Pokud vyhraju primárky, očekávám většinu financování ze strany ODS. Budu-li kandidát politické strany, měla by mě maximálně podpořit politická strana," sdělil Právu Sobotka. Sám se chystá na svou kampaň přispět jen částečně.

ODS je ale zatím, co se týče rozpočtu na kandidáty, zdrženlivější: premiér Petr Nečas včera prohlásil, že se ODS spíše než na prezidentskou kampaň připravovala na možnost předčasných sněmovních voleb. Pokud nebudou, tak se strana chce soustředit na podzimní krajské a senátní volby. "Teprve poté, co bude znám kandidát občanských demokratů, budeme vytvářet koncept volební kampaně. Do toho si musí své silné slovo říci i kandidát ODS," uvedl na dotaz Práva.

Proti tomu prezidentský kandidát za TOP 09 a předseda strany Karel Schwarzenberg chce většinu prostředků získat od sponzorů. Podle volebního manažera TOP 09 Jaroslava Poláčka přispěje strana jen částečně.

Expremiéra Miloše Zemana do klání vysílá Strana práv občanů − zemanovci. Její předseda Vratislav Mynář též odmítl, že by jeho strana vyplýtvala v kampani desítky miliónů.

To je tak vysoká částka, že je to, jako by tam žádný limit nedali.
Zuzana Roithová

"Částka je podle mě naprosto přehnaná," komentoval limit. Zemanovci podle něj kladou důraz na televizní a rozhlasové debaty kandidátů.

Podle lidovecké kandidátky a europoslankyně Zuzany Roithové je padesátimiliónová hranice příliš veliká. "To je tak vysoká částka, že je to, jako by tam žádný limit nedali, já jsem čekala deset patnáct miliónů," řekla Právu. Náklady na kampaň odhaduje na dva milióny.

Ze svého na svůj prezidentský účet, který by měl být v době kampaně veřejný, Roithová poslala 200 tisíc korun. Od KDU-ČSL žádný příspěvek nechce, stejně jako od firem.

"Dary od právnických osob odmítám, nikoli proto, že si myslím, že je to nelegální, ale proto, že si myslím, že by prezident neměl být v budoucnosti spojován s fungováním velkých firem," dodala.

Do hry o Hrad se hlásí i předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková. První místopředsedkyně strany Jana Volfová na dotaz Práva uvedla, že limitu rozhodně nedosáhnou. "Náklady se budou pohybovat kolem dvou miliónů," sdělila. "Když upečete buchty, tak vás to vlastně skoro nic nestojí,“ odkázala na to, že s Bobošíkovou pravidelně rozdávají občanům sladké pečivo z vlastní dílny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám