Hlavní obsah

Lékařské prohlídky pro řidiče v 60 letech se možná zruší

Řidiči, kteří dosáhli věku 60 let, musí nyní absolvovat lékařskou prohlídku. Toto pravidlo by mohla zrušit novela zákona o silničním provozu, kterou navrhl Senát a ve čtvrtek i schválil. Změna je prý žádoucí, protože se prodlužuje věk odchodu do důchodu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Věk k odchodu do důchodu se již řadu let prodlužuje a bude v blízké budoucnosti dosahovat 65 let. Jsou-li lidé do 65 let v kondici pracovat, je neadekvátní pochybovat o jejich schopnosti řídit," zdůvodnili svůj návrh senátoři ODS Jiří Oberfalzer a Tomáš Grulich.

Povinné kontroly zdravotní způsobilosti běžných řidičů v 60 letech věku proto považují za přežitek.

"Zdá se mi to zbytečné a špatné," prohlásil Grulich. Poznamenal, že není ve střetu zájmů, protože požadované lékařské potvrzení už vlastní. Novelou se budou před dalším schvalováním zabývat senátní výbory dopravní a pro sociální politiku.

Řidiči by ušetřili

Novela by podle autorů předlohy nezatížila veřejné rozpočty, naopak řidiči v předdůchodovém věku by ušetřili za administrativní poplatek za vydání lékařského potvrzení.

Řidiči nyní musí podle zákona na prohlídku v 60 letech a následně v 65 letech a v 68 letech. Poté ji absolvují každé dva roky. Za prohlídku se platí a řidiči u sebe musí mít osvědčení, že ji absolvovali.

Její kritici například tvrdí, že jde o diskriminaci na základě věku, starší řidiči podle statistik působí méně nehod než mladší, protože řídí opatrněji. Navíc lékař při prohlídce nerozezná, že má člověk například pomalejší reakce než dříve.

Anketa

Povinné lékařské prohlídky 60letých řidičů...
...jsou zbytečné
42,2 %
...jsou nutné
57,8 %
Celkem hlasovalo 15990 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám