Hlavní obsah

Nehlasujte pro důvěru vládě, napsal poslancům odborářský boss

Novinky, val
Praha

Šéf odborové centrály ČMKOS Jaroslav Zavadil vyzval otevřeným dopisem poslance k tomu, aby při páteční mimořádné schůzi Sněmovny nehlasovali pro důvěru vládě. Měli by vzít v potaz nespokojenost občanů s kabinetem Petra Nečase, proti kterému v sobotu protestovaly desetitisíce lidí.

Foto: ČTK

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Článek

"Vážení zákonodárci, jménem účastníků demonstrace 21. dubna 2012 se na Vás obracím s plnou vážností - takováto vláda si nezaslouží ani vaši důvěru. V pátek 27. dubna 2012 prokažte svoji politickou i morální odpovědnost vůči většině občanů České republiky," vyzval Zavadil zákonodárce v dopise.

Zároveň zdůraznil, že by politici coby zaměstnanci voličů měli po celé volební období naslouchat jejich názorům a zejména reakcím na dopady vládních kroků. Upozornil v této souvislosti na protivládní demonstraci, která se konala v sobotu 21. dubna a které se zúčastnilo až 100 tisíc lidí. "Demonstrace upozornila, že lidem vadí, že asociální kroky a škrty provádí vláda, která sama připouští rozkrádání veřejného majetku," tvrdí Zavadil.

Odborář dále uvedl, že vláda pozbyla důvěry občanů, nemá morální schopnost dokončit vymezené volební období a neměla by proto provádět nevratné reformní kroky, které podle Zavadila poškodí většinu obyvatel.

Hlasování o důvěře vládě se bude konat v pátek na mimořádném zasedání Sněmovny. Předběžné odhady slibují koalici ODS, TOP 09 a platformy nezařazených poslanců Karolíny Peake dostatek hlasů pro vyslovení důvěry. Převahu nové koalice v dolní komoře parlamentu otestovalo už úterní hlasování poslanců o přerušení 38. schůze Sněmovny. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám