Hlavní obsah

Romové požadují zmocněnce pro svou menšinu

– Praha
Novinky, val

Předseda Celostátní asociace Romů ČR Vladimír Glabavý vyzval českou vládu k zřízení úřadu zmocněnce pro romskou menšinu. Nový zmocněnec by měl podle něj řešit situaci Romů v jednotlivých regionech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vyzýváme vládu ČR, aby zřídila post zmocněnce vlády ČR pro romskou menšinu, se silným mandátem a kapacitou řešit složitost situace Romů v jednotlivých regionech,“ vyzval Glabavý prostřednictvím serveru Romea.cz. Uvedl, že by součástí této instituce měla být například vládní Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách.

Glabavý upozornil na to, že dosud měl agendu týkající se romské menšiny na starost buď ministr pro lidská práva, nebo vládní zmocněnec pro lidská práva. Ten ovšem podle něj v současnosti nedisponuje dostatečnými finančními prostředky.

„V České republice jsou na romskou problematiku vynakládány nemalé finanční prostředky z národních i evropských zdrojů. Bohužel jsou mnohdy vynaloženy neefektivně, a tudíž ani nepomáhají řešit vzniklé problémy v romských komunitách,“ konstatoval předseda asociace, který odsoudil oboustranné rasové útoky.

Dodal, že násilí nelze řešit demonstracemi. „Nelze tolerovat, aby jedna nebo druhá skupina nespokojených lidí brala zákon do vlastních rukou,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám