Hlavní obsah

Sloni v pražské zoo se stěhovali do nového slonince pomocí jeřábů

– Praha
Novinky, Karolína Vrbasová

Trojice slonů z pražské zoologické zahrady dorazila ve středu do nového slonince. Dvoudenní náročné stěhování samic Gulab a Shanti a samce Mekonga ze starého pavilonu velkých savců proběhlo k radosti a úlevě zaměstnanců zoo přesně podle plánu.

Transport slonů do nového pavilonu v pražské ZOOVideo: Sergej Kondakov, ZOO Praha, Novinky

 
Článek

Stěhování slonů probíhalo od brzkého úterního rána do středečního odpoledne za účasti veterináře, chovatelů, na které jsou sloni zvyklí, a především předního experta na přepravu slonů, Angličana Roye Smithe.

Smith dirigoval celou logisticky náročnou akci, která spočívala v opakovaném příjezdu speciálního kamiónu k pavilonu velkých savců, vyložení přepravního kontejneru jeřábem, naložení kontejneru se slonem zpět na kamión a jeho převezení k novému sloninci. Samice Gulab a Shanti se stěhovaly v úterý, na zklidnění dostaly anestetika. Pomocí navijáků, řetězů a silných paží zaměstnanců zoo se je postupně obě podařilo dostat do speciálně upraveného přepravního kontejneru.

„Jako první se stěhovala Gulab. Shanti, která je na starší kamarádce citově závislá, byla z jejich krátkého odloučení viditelně smutná a nejistá. Šťastné shledání přestěhovaných Shanti a Gulab v novém sloninci, kde k sobě okamžitě zamířily a láskyplně se přivítaly choboty, bylo dojemným okamžikem pro všechny přítomné,“ popsal ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek.

První noc v novém sloninci strávily Gulab s Shanti pod bedlivým dozorem chovatelů, kteří kontrolovali, jak samice přijímají potravu a zda se nezměnilo jejich chování. Naštěstí se žádné komplikace nevyskytly.

Venkovní výběh slonů o rozloze 8681 metrů čtverečních pak umožní návštěvníkům pozorovat slony z několika vyhlídek v jejich přirozeném prostředí. Součástí venkovní expozice bude také nový výběh pro hrochy a antilopy.

Vizualizace budoucího výběhu slonů a hrochů o velikosti Staroměstského náměstíVideo: ZOO Praha

Reklama

Výběr článků

Načítám