Hlavní obsah

Heger přerušil mlčení a po třech hodinách přišel jednat s postiženými

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Několik desítek postižených ve středu dorazilo k sídlu ministerstva zdravotnictví a zastavilo se až ve vstupní hale, odkud odmítli odejít, dokud s nimi ministr Heger nebude jednat. Ten původně prostřednictvím svého mluvčího příchod odmítl, vpodvečer si ale přece jen s dotyčnými promluvit přišel.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Protestující dorazili do budovy ministerstva zdravotnictví

Článek

Zhruba čtyři desítky postižených si stěžovaly zejména na to, že s nimi Heger nekomunikuje. Ten to odmítl a vzkázal, že za protestujícími nepřijde, nechce totiž podle svých slov přispívat ke zviditelnění předsedy Národní rady pro zdravotně postižené Václava Krásy.

V podvečerních hodinách ale Heger nakonec své mlčení přerušil a za protestujícími přišel. "Věci řešíme, nemůžeme dělat zázraky. Jestli budete tvrdit, že naše vyhlášky jsou špatné, protože by je mohl někdo zneužít, tak to nejsou věci, které je možno akceptovat," citovala Hegera ČTK.

"Uznávám, že nařízení vlády se ukázalo být daleko obtížnější, než jsme si mysleli. Tahle země si těžko může dovolit víc a systém je nutno racionalizovat. Je to však první pokus, který chce říci, jak zabezpečit určitá práva pacientů, která jsou nepodkročitelná. Uznávám, že to děláme metodou zkoušky a omylu, ale nikdo to tady zatím nezkusil," dodal.

Heger neodpověděl na dopis

"My čekáme, že nás ministr přijme. Když přijde někdo na návštěvu, tak je slušnost ho přivítat," řekl šéf Národní rady osob se zdravotním postižením Krása. Postižení se k protestu rozhodli kvůli tomu, že jim Heger neodpověděl na dopis zaslaný po protestu na konci března, kdy demonstrovali proti reformě zdravotnictví.

„Od té doby se žádná schůzka ani jednání neuskutečnila. Proto jsme se domluvili se Svazem pacientů a s Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče, že navštívíme pana ministra přímo na Ministerstvu zdravotnictví ČR,“ informovala rada postižených v pozvánce na středeční happening s tím, že na Hegera budou protestující čekat, dokud se s nimi ministr nesejde.

Šéf rady organizaci zneužívá, míní ministerstvo

Resort už krátce po zahájení akce informoval, že Heger mezi protestující nedorazí. „Ministerstvo zdravotnictví ČR se nehodlá zapojovat do kampaně sloužící ke zviditelnění předsedy Národní rady pro zdravotně postižené ČR Václava Krásy a odborových organizací,“ uvedlo ministerstvo.

Resort odmítl také námitku postižených, že s nimi nejedná. Podle mluvčího Vlastimila Sršně se ministr s odbory setkává pravidelně alespoň jednou měsíčně, a to buď na jednání tripartity nebo na samostatných schůzkách. „Schůzka s panem Krásou a zástupci Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, o níž společně požádali, se uskuteční na platformě tzv. Malé tripartity a účastníci o ní byli informováni,“ řekl Sršeň.

Podle ministerstva je nemorální, že Krása zneužívá členy Národní rady pro zdravotně postižené ke strašení českých pacientů. Navíc mu prý jde primárně o své zviditelnění. „Jeho poplašné zprávy jsou zcela nepravdivé a poškozují české zdravotnictví v čele s pacienty,“ dodal Sršeň.

Reklama

Výběr článků

Načítám