Hlavní obsah

Ze zbylých poslanců VV podpoří vládu tři, osm bude proti důvěře

Právo, Novinky, jas, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V pátečním hlasování o vyslovení důvěry vládě, podpoří kabinet i tři poslanci sdružení v klubu Věcí veřejných. Osm jejich kolegů bude hlasovat proti vyslovení důvěry a jeden ze členů nebude na jednání přítomen. Po jednání poslaneckého klubu to oznámila mluvčí VV Šárka Janouchová.

Foto: Petr Horník, Právo

Vedení VV

Článek

"V hlasování o důvěře vládě bude osm členů hlasovat aktivně proti, tři poslanci budou hlasovat pro a jeden poslanec se tohoto hlasování nezúčastní," uvedla s tím, že se klub usnesl na volném hlasování, které nechá na každém poslanci, jak se rozhodne.

Podle šéfky klubu Kateřiny Klasnové vládu podpoří Milan Šťovíček, Otto Chaloupka a Miroslav Petráň.

Hlasování se podle ní nezúčastní poslanec David Kádner. "Nemám problém s programem vlády jako takovým, ale s osobami Petra Nečase a Miroslava Kalouska," řekl Právu na otázku, proč se nezúčastní hlasování. Fyzicky bude přítomen, ale při hlasování odejde ze sálu.

Vláda potřebuje k vyslovení důvěry nadpoloviční většinu z 200 hlasů. Kabinet se na žádosti o vyslovení důvěry dohodl na svém středečním jednání. Hlasování by se mělo uskutečnit v pátek.

Vláda se tak může opřít o 52 poslanců ODS, 41 zákonodárců TOP 09, sedm nezařazených poslanců sdružených kolem vicepremiérky Karolíny Peake a trojici zmíněných poslanců, kteří se rozhodli setrvat v klubu VV, ale přesto vládu podporují. Kabinetu by mohl dát hlas i nezařazený poslanec Martin Doktor. Celkem by tak mohl mít 104 hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám