Hlavní obsah

V pátek požádáme o vyslovení důvěry, dohodla se vláda

• Aktualizováno

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) ve středu schválil, že požádá Sněmovnu o vyslovení důvěry. K hlasování by mělo dojít v pátek na mimořádné schůzi. Po jednání to oznámil premiér Nečas.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s vicepremiérkou Karolínou Peake

Článek

Dubnová schůze byla v úterý hned po svém zahájení přerušena. Občanští demokraté i další poslanci z koaliční TOP 09 i platformy kolem Karolíny Peake tento krok zdůvodnili potřebou jasné deklarace Sněmovny, že kabinet má stále důvěru nadpoloviční většiny poslanců.

Již hlasování o přerušení schůze ukázalo, že kabinet v pátek zřejmě získá dostatek hlasů. I přes absenci několika ministrů totiž přerušení schůze podpořilo 100 poslanců. Celkem provládní tábor zřejmě nyní čítá 102 či 103 poslance. [celá zpráva]

Nečas původně požadoval, aby okolo Peake vznikl nový poslanecký klub, k čemuž je potřeba celkem 10 poslanců. Vicepremiérka ale sehnala jen sedm dalších poslanců ochotných založit nový politický subjekt. Další dva, kteří slíbili vládu v hlasování o důvěře podpořit, zatím zůstávají uvnitř VV, které se jako celek začínají projevovat opozičně.

Zbytek VV bude hlasovat volně

Předseda VV Radek John tipuje, že poslanecký klub VV bude mít v otázce podpory vlády volné hlasování. "Kdybych si měl tipnout, tak jak vnímám nálady na politické scéně vůbec, řekl bych, že bude volné hlasování," řekl v úterý Právu.

Nečas žádostí o důvěru předešel opozici, která vládu nyní označuje za nelegitimní a zřejmě sama plánovala v co nejbližším termínu vyvolat hlasování o nedůvěře.

Vláda schválila konvergenční program

Kabinet rovněž schválil konvergenční program, který má umožnit snižování deficitu veřejných rozpočtů pod tři procenta HDP. Nečas upozornil, že konvergenční program  počítá s přijetím balíčku úspor, který vláda dohodla před časem.

Bez jeho přijetí by se podle Nečase veřejný dluh do roku 2015 přiblížil 50 procentům HDP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám