Hlavní obsah

VV chtějí potopit církevní restituce, nelíbí se jim ani pomalý růst důchodů

Právo, Novinky, ČTK, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda v pátek zřejmě získá důvěru i díky některým poslancům Věcí veřejných (VV), méně jasné je, jak se jí bude dařit prosazovat zákony, vůči nimž měly VV výhrady. Podporu VV nemůže vláda čekat u církevních restitucí nebo u snížení valorizace důchodů. Tady si véčkaři naplno vyzkouší opoziční roli, ačkoli na obě témata před časem kývli.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci věcí veřejných Radek John, Kateřina Klasnová a Petr Skokan

Článek

Předseda VV Radek John v úterý uvedl, že jsou body, které véčka prosadit nepomohou. U církevních restitucí VV kritizovaly, že neexistuje výčet majetku. „Není splněno, co jsme chtěli, a proto restituce nepodpoříme,“ řekl Právu.

Bude záležet na nezařazených a nevypočitatelných exčlenech ODS Michalu Doktorovi a Pavlu Bémovi. Doktor váhá. „Nepovažuji debatu o církevních restitucích za uzavřenou,“ sdělil včera Právu.

Pokud je nepodpoří, rozhodne, na jakou stranu se přikloní poslanci VV Miroslav Petráň a Milan Šťovíček – ti chtějí dát vládě důvěru, ale zároveň zůstávají v klubu VV.

Petráň prohlásil, že vláda má jeho podporu a podpoří i restituce, pokud vláda získá možnost kontrolovat majetek, který bude vydáván. „Co bylo ukradeno, musí být vráceno, ale musí také být jasné, jak se vše bude kontrolovat,“ řekl Právu Petráň.

V tom, že bude v rozporu se svým poslaneckým klubem, nevidí problém. „Je možné, že se náš názor bude lišit, ale to není v kolizi s tím, že zůstávám v klubu VV,“ řekl v Českém rozhlase Petráň.

Poslanec ODS Marek Benda věří, že poslanci, kteří dají vládě důvěru, budou hlasovat i o zákonech, které vláda předloží.

„Musí počítat s tím, že vyjádření důvěry této vládě je vyjádření i pro programové priority, které vláda má. To jsou církevní restituce a spořicí balíček. Když s tím má někdo problém, tak raději ať pro tu vládu nehlasuje a pojďme do voleb,“ řekl Právu Benda.

Klasnová považuje restituce za otevřené

Nová šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová, která se na přípravě zákona o církevních restitucích podílela, považuje restituce za otevřené, i když návrh pokládá v principu za správný.

„Budu také chtít třeba znát odpověď na to, jak bude výdej majetku transparentní a jaká bude kontrola celého procesu,“ uvedla Klasnová. V pátek vládu nepodpoří.

Za Nečasovým kabinetem stojí i poslanec Otto Chaloupka (VV). „Moc jsem o tom ani nepřemýšlel, osobně ale dám důvěru vládě. Kdyby se rozpadla, tak bych neměl možnost zasáhnout do ničeho,“ řekl Právu.

Valorizace důchodů je "velkým problémem"

Podle Chaloupky jsou církevní restituce absolutně nepřijatelné. „A je tam další spousta věcí, se kterými nesouhlasím, například co se týká důchodové reformy. V opozici nás neváže žádná koaliční smlouva, dohody, kompromisy či hlasování, které nejsou úplně podle mého přesvědčení,“ dodal.

Právě otázka důchodů je dalším bodem, se kterým mají někteří poslanci VV slovy Kateřiny Klasnové „velký problém“. Penze by se nově měly valorizovat o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd, zatímco dosud se zvyšovaly v případě inflace o celou její míru.

Věci veřejné se proto budou podle Klasnové snažit zapracovat do novely takzvanou mezigenerační solidaritu. Ta by umožnila potomkům zvýšit příjmy svých rodičů ve starobním důchodu převedením částky ve výši procenta vyměřovacího základu pro povinné pojistné na účet rodičů. "Minimálně se budeme pokoušet mezigenerační solidaritu prosadit na půdě sněmovny," řekla předsedkyně poslanců VV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám