Hlavní obsah

Mnozí ředitelé škol škrtnou učitelům z platu až tisíc korun

Právo, Jiří Mach

Mnozí ředitelé škol už vědí, jak moc budou muset utahovat své rozpočty po vládních škrtech, které teď přerozdělují kraje. Například v Praze dostali příkaz ušetřit 2,15 procenta z platů. Učitelé by tak měli přijít nejen o již ohlášenou pětistovku, ale leckde počítají se škrty na platech ve výši i tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„To je, jako bych v současné době vzal všem učitelům osobní příplatky. Jestliže dáváte v průměru tisícikorunu jako osobní hodnocení, tak mu v podstatě vezmete celou tu částku,“ vypočítal si ředitel základní školy z Prahy-Kunratic Vít Beran.

Připomněl, že Praha je možná proti ostatním krajům na tom o něco lépe, jelikož má dost dětí, a tedy i více peněz. Jinde ale může být hůř. „Když dnes dostáváte pět šest procent na nenárokové složky, ale někde i jen tři procenta, pak si odečtěte 2,15 procenta a vyjde, co zbývá,“ sdělil Právu.

Podle propočtů ředitelky základní školy na Strossmayerově náměstí v Praze Ludmily Kyryanové přijdou její učitelé o zhruba 400 až 500 korun.

„A to je jenom osobní plat. Pak jsou tam ještě další složky v rozpočtu. Třeba nepedagogové – tam má ministerstvo jasno, že je nechce platit. Takže dělá vše, aby to přešlo na někoho jiného,“ řekl Právu Kyryanová.

Školník na její škole na tom už teď není moc dobře. Dostává kolem 14 tisíc hrubého, což však odpovídá celostátnímu průměru.

Podívají se i na tarify?

Někteří ředitelé zatím dostali jen neoficiální upozornění, aby se připravili na škrty ve výši 550 korun na pedagoga.

Řada ředitelů zůstává v klidu v domnění, že škrty nelze aplikovat uprostřed roku a že už nemají kde ubrat. Jenže ministerstvo počítá s proškrtáním celkem 2,5 miliardy už od května, přičemž školy bez peněz by měly sáhnout na ještě nedávno nedotknutelné tarify.

Z ankety Práva vyplynulo, že někteří ředitelé ani netuší, že se zrušením tzv. věkového automatu je v jejich moci svým učitelům tarify snížit. Věkový automat zaručoval učitelům, že jim plat poroste úměrně s praxí a zkušenostmi.

Ředitelům se ale možnost, že by oni sami museli svým podřízeným snižovat tarify, moc nezamlouvá.

„Je to naprosto nemorální, ministerstvo školství přenáší zodpovědnost na ředitele, kteří jsou jen vykonavateli. Peníze neodpovídají práci, kterou učitelé odvádějí. Když si to promítnu do reálu, tak se opravdu může stát, že někteří učitelé na některých školách mohou mít základ 20 tisíc korun,“ řekla Právu ředitelka Základní školy v Rotavě Dana Fialová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám