Hlavní obsah

Češi se o své zdraví nezajímají, přístup k záznamům by ale chtěli

Čtyřicet procent Čechů nezná svou krevní skupinu a nezajímá se ani o léky, které užívá. Více než 70 procent lidí nezná názvy svých léků a jejich vedlejší účinky. Plyne to z průzkumu agentury STEM/MARK. Dotázaní ale současně v drtivé většině odpověděli, že by chtěli přístup ke svým zdravotním záznamům.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Detailní přehled o svém zdraví a nemocech, které kdy prodělali, má třetina lidí. Jen čtvrtina lidí ví, kdy naposledy měli chřipku. Dvě pětiny si nepamatují termín poslední operace.

"Ke svému zdravotnímu stavu se zodpovědněji stavějí ženy než muži. Například krevní skupinu zná až sedm žen z deseti, zatímco z mužů pouhá polovina," řekl analytik Václav Forst.

Lidé obecně nemají rádi preventivní prohlídky, podle některých statistik na ně nechodí až polovina z nich. U praktického lékaře ji přitom pojišťovna hradí jednou za dva roky. Hrazeny jsou i pravidelné preventivní prohlídky gynekologa či mamograf pro ženy nad 45 let.

Dokumentace na internetu

Lidé ale současně paradoxně tvrdí, že by chtěli o svém zdraví vědět víc. Část pojištěnců si pořizuje elektronickou formu své zdravotní dokumentace, kterou pak mají k dispozici na internetu. Například elektronickou zdravotní knížku, kterou má Všeobecná zdravotní pojišťovna, si pořídilo 2,5 miliónu z 6,2 milionu jejích pojištěnců.

Kartu života, kterou má největší zaměstnanecká Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, si pořídilo 155 000 z téměř 1,2 miliónu jejích pojištěnců. Tento projekt převzala Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, která ho začala od ledna nabízet svým 737 000 pojištěncům. Elektronické záznamy na internetu jsou přínosem i pro lékaře, mají přehled o lécích a vyšetřeních pacienta.

"Tři čtvrtiny souhlasí se vznikem jednotného informačního systému, který bude obsahovat zdravotní záznamy všech obyvatel. Možnosti nahlédnout do něj by využilo osm lidí z deseti," řekl Zbyněk Stavař, marketingový ředitel služby elektronická zdravotní knížka, kterou poskytuje VZP.

Anketa

Znáte svou krevní skupinu?
ano
68,4 %
ne
31,6 %
Celkem hlasovalo 3286 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám