Hlavní obsah

Lékaři pohrozili protesty, pokud nedostanou přidáno

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři by mohli zopakovat podobnou protestní akci, jaká proběhla na přelomu let 2010 a 2011 pod názvem Děkujeme, odcházíme. Nadále nejsou spokojeni s plněním memoranda ze strany ministerstva zdravotnictví a žádají od pololetí zvýšení platů na 1,5 až 3násobek průměrného platu v ČR.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf LOK Martin Engel

Článek

"Dáváme poslední varování," prohlásil v úterý po jednání 19. sněmu Lékařského odborového klubu (LOK) jeho předseda Martin Engel. Zdůraznil, že klub trvá na plnění memoranda, v opačném případě jsou ve hře protestní akce ve stylu Děkujeme, odcházíme.

Právě ta skončila loni na jaře podpisem memoranda, v němž se ministerstvo zavázalo navýšit platy zdravotníků. Mzdy měly letos stoupnout o 10 procent. Odboráři nyní žádají navýšení platů na 1,5 až 3násobek průměrného platu v ČR. Uzávěrkou pro změnu úhradové vyhlášky, která by pro nemocnice zajistila více peněz od pojišťoven, je podle Engela 30. červen. Více ale odmítl spekulovat. „Ve hře je mnoho proměnných,“ řekl.

Na schůzku s Nečasem si počkají

Lékařští odboráři mají už několik týdnů dojednanou schůzku s premiérem Petrem Nečasem, na které by rádi situaci kolem neplnění memoranda řešili. Podle Engela chápou, že nyní jsou okolnosti v politickém prostředí napjaté, proto respektují časovou prodlevu a věří, že k jednání nakonec dojde. Naopak pro Leoše Hegera omluvu nemají. „Heger nás hluboce zklamal,“ konstatoval Engel s tím, že ministr pro odbor není důvěryhodným partnerem.

Engel si postěžoval, že věci, které se papírově dohodnou, nakonec v realitě vypadají jinak. Problém vidí například v personální otázce, kdy podle něj lékaři odcházejí po stovkách a deficit se pak řeší nasazováním lékařů mimo jejich odbornost. Nelíbí se mu také „živelné zásahy do (nemocniční) sítě“, mezi které patří například změny dojezdových časů sanitek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám