Hlavní obsah

Aktivisté rozdávali lidem před Sněmovnou sáčky na zvracení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Aktivisté iniciativ Pražské fórum a Inventura demokracie v úterý po poledni přišli před Poslaneckou sněmovnu a vyhlásili ji a její okolí za oblast se zvýšenou koncentrací sociálně patologického chování. Oblečeni byli do bílých plášťů, měli roušky a rozdávali kolemjdoucím letáky a sáčky na zvracení s nápisem "Použijte v případě nevolnosti z českých politiků".

Foto: Petr Horník, Právo

Aktivisté s pytlíky pro případ nevolnosti z českých politiků

Článek

"Pozor! Nacházíte se v oblasti se zvýšenou koncentrací sociálně patologického chování," znělo varování na letácích. Na některých byly fotografie poslanců podezřelých z korupce a nepravomocně odsouzených poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky. Na jiných letácích bylo napsáno: Podpořte požadavek na odchod Pavla Béma z Poslanecké sněmovny nebo Podpořte požadavky na odtajnění materiálů BIS a zřízení nezávislé vyšetřovací komise.

Kolemjdoucí Pražané i zaměstnanci Sněmovny přijímali letáky a sáčky na zvracení s úsměvy. "Tu paní už jsem tu dneska potkala, škoda, že jsem neměla sáček dřív," poznamenala jedna paní k poslankyni Kristýně Kočí na letáku.

Kritizovali setrvávání podezřelých poslanců ve funkcích

Cílem happeningu bylo podle aktivistů upozornit na neetické a nezákonné chování českých politiků a na to, že poslanci podezřelí ze spáchání závažných trestných činů nebo dokonce odsouzení za trestnou činnost setrvávají ve Sněmovně a dokonce vykonávají různé funkce.

To, že například poslanci ODS Bém, místopředseda ODS Pavel Drobil, neformální šéf Věcí veřejných Bárta a bývalý poslanec VV Škárka sedí v poslaneckých lavicích, jako by se nic nestalo, je podle nich výsměchem zásadám politické kultury.

Pražské fórum, Inventura demokracie a další iniciativy před měsícem poslaly otevřený dopis poslanci a bývalému primátorovi Bémovi, v němž ho vyzvaly, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Bém na výzvu, kterou podepsalo asi 1400 lidí, nereagoval. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám