Hlavní obsah

Vláda dokázala, že má většinu, odhlasovala přerušení schůze Sněmovny

Právo, Novinky, jov, rsk, val, jas
Aktualizováno

Poslanci koaličních ODS, TOP 09 a nezařazení poslanci sdružení kolem Karolíny Peake v úterý stvrdili, že mají ve Sněmovně většinu, když odsouhlasili přerušení schůze na příští středu. Na návrh předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury byla schůze Sněmovny přerušena do středy 2. května. Pro bylo 100 poslanců, proti 87.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas s vicepremiérkou Karolínou Peake

Článek

Mezi poslanci, kteří se přiklonili na stranu vlády a hlasovali pro odložení schůze, byl Miroslav Petráň i Michal Doktor, kteří vládě slíbili podporu, ale odmítli vstoupit do klubu Karolíny Peake. Ta tak nedala dohromady poslanecký klub. Dalších sedm poslanců po boku Peake, kteří opustili klub VV, přerušení jednání podpořili, stejně tak Pavel Bém. Milan Šťovíček se hlasování zdržel.

Úterní hlasování tak bylo fakticky prvním testem podpory kabinetu po rozpadu spojenectví s VV.  V pátek by Sněmovna měla na mimořádném jednání hlasovat o důvěře vládě. Podle výsledků dnešního hlasování by ji mělo podpořit nejméně 103 poslanců. Tři členové vládní koalice se dnešní schůze nezúčastnili, vládu slíbil podpořit i Milan Šťovíček.

Foto: Česká televize ČT24

Podle Stanjury bylo důvodem přerušení schůze to, aby bylo zřejmé, že vláda má důvěru. „Pokud vláda důvěru získá, bude příští středu pokračovat standardní jednání,“ dodal Stanjura. O vyslovení důvěry požádá kabinet oficiálně ve středu.

Stanjura nechtěl dnešní hlasování přeceňovat. Podle něj šlo o běžné procedurální hlasování a skutečným testem vládní většiny bude až páteční jednání.

Nezdržujeme kvůli shánění poslanců, odmítá Peake

Vicepremiérka Karolína Peake uvedla, že důvodem pro přerušení je pondělní „překvapivá“ deklarace véček, že neplatí dohoda předsedů ODS, TOP 09 a VV z neděle. Odmítla, že koalice se snaží získat více času pro přetáhnutí dalších poslanců VV.

„Neplatí, že všechny věci, které prošly vládou do 11. dubna, jsou dohodnuty, stejně jako neplatí to, že zrevidovaná koaliční smlouva, na které se podíleli představitelé VV, není touto stranou respektovaná a nemá cenu testovat nyní před vyslovením důvěry vládě soudržnost koalice hlasováním o vrácených tiscích od Senátu,“ uvedla Peake.

Opozice je rozzlobená

Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik pak na tiskové konferenci ve Sněmovně uvedl, že poslanci by neměli začít rokovat z vůle vládní koalice.

"Je to hazardování a plýtvání se zbytky důvěry i prostředky daňových poplatníků," prohlásil. "Vyslovuji generální nesouhlas poslaneckého klubu s takovým postupem," doplnil Kováčik s tím, že zbytky koalice Sněmovnu bojkotují.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci ČSSD, zleva Lubomír Zaorálek, David Rath a šéf strany Bohuslav Sobotka

Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc označil verdikt koalice za neuvěřitelnou zprávu. "Je to absolutně absurdní situace," řekl. Podle Tejce by se na jednání dolní komory ukázalo, zda má vláda na své straně ještě většinu poslanců. "Je vidět, že pánové si příliš jisti svou silou nejsou," poznamenal.

Také lídr ČSSD Bohuslav Sobotka soudí, že si kabinet není jist svou většinou při hlasování o zákonech. "Vládní koalice se dostala do problémů a do pasti," uvedl Sobotka.

Nikdo nám nic neřekl, nechápe Zaorálek

„Hraje se tu podivná hra na nahánění poslanců,“ okomentoval dění ve Sněmovně místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, podle něhož se na grémiu Sněmovny tato eventualita vůbec neřešila. „Netušili jsme, že schůze tak rychle skončí,“ dodal s tím, že jediným důvodem bylo „hledání politické většiny vlády“.

„Zatím nemáme potvrzeno ani páteční jednání, na němž by měla vláda požádat o důvěru,“ dodal Zaorálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám