Hlavní obsah

Kardinál Vlk fandí Karolíně Peake

Právo, nig

Vicepremiérka Karolína Peake ve svém úsilí vymanit se z vlivu faktického lídra Věcí veřejných Víta Bárty dostala nečekaného spojence. Na svých internetových stránkách jí svou podporu vyjádřil bývalý primas a současný český kardinál Miloslav Vlk.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloslav Vlk

Článek

Ačkoli před dvěma lety, tedy v době, kdy končil jeho mandát v čele české katolické církve, v jednom svém rozhovoru Vlk tvrdil, že „církev se má více zajímat o politiku ve smyslu řeckého "polis", o dobro obce, města, společnosti“ a zdůraznil, že „taková politika se týká všech a nerozděluje“, tentokrát se nezdržel hodnocení současné politiky.

Podle Vlka vleklá společenská krize dosahuje již poněkolikáté svého vrcholu. To, jak napsal, „nás mnohé vede k reflexi kořenů, co bylo a je příčinou tohoto politického marasmu, toho hrubě morálně a kriminálně špatného chování těch, kteří jsou zvláštní reprezentací společnosti a očekává se od nich také určitá „morální“ reprezentace“.

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake

Peake naplňuje mandát voličů VV, míní Vlk

Vlk je přesvědčen, že voliči ve volbách by měli přihlížet k morálnímu profilu politika. Jinak je prý možné, že by dávali politický mandát k nějakému morálně špatnému jednání.

„Jeden komentátor v rozhlase vyslovil názor, že Peake nemá ke svému kroku mandát od voličů. To nepřímo znamená, že si komentátor myslí, že mandát dostal pan Vít Bárta a spol. ke svým podvodům, úplatkům, lžím atd., ke svým skandálům. Jestliže se Peake distancovala od Bártova chování, protože s takovým jednáním nesouhlasí, je svými postoji daleko blíže politickému mandátu, který strana dostala, než Vít Bárta se svými podvody, úplatky a lží,“ je přesvědčen Vlk.

„Takže jsem přesvědčen, že právě Karolína Peake je zcela v linii toho, co voliči VV chtěli, a ke svým krokům mandát má,“ tvrdí kardinál, který v době, kdy byl ve své funkci, se k politickému dění příliš často nevyjadřoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Nečasovi stačí do koalice platforma Peake

Občanští demokraté v pondělí vypověděli koaliční smlouvu svým partnerům. Zároveň oznámili, že vláda požádá v pátek Sněmovnu o důvěru. Poslanci by tak měli...

Výběr článků

Načítám