Hlavní obsah

ODS štěpí zvyšování daní a církevní restituce, tvrdí Doktor

Právo, Jan Martinek

Podpora vládě? Premiér Nečas bude mít daleko větší problémy s vysvětlováním některých kroků svým vlastním poslancům, tvrdí exposlanec ODS a dnes člen hnutí Jihočeši 2012 Michal Doktor.

Článek

Doktor v pondělí naznačil, že v poslaneckém klubu občanských demokratů rezonují některá „citlivá témata“, která jsou pro členy ODS dost těžko skousnutelná. Jako dlouholetý člen ODS své kolegy dobře zná, Právu sdělil, jaká témata měl na mysli.

„Když se seznámíte se stanovisky jednotlivých poslanců, tak zjistíte, že naráží jak návrh na zvýšení daní, tak církevní restituce. V ODS navíc stále zuří mocenský boj. Petr Tluchoř zůstal takovým, jakým je,“ narážel exposlanec ODS na bývalého předsedu poslaneckého klubu.

O něm se mezi občanskými demokraty mluvilo jako o největším vnitrostranickém rivalovi Petra Nečase. Tluchoř stál za loňským nepodařeným „pučem“ ve Věcech veřejných, kdy společně s exčlenkou VV Kristýnou Kočí připravoval rozbití véčkařského poslaneckého klubu. „Zdá se, že teď někdo použil jeho nástroje,“ spekuloval včera Doktor.

Témata, která Doktor vyjmenoval, skutečně některým poslancům ODS leží v žaludku. Zvláště tzv. příspěvek na solidaritu, neboli zdanění vysokopříjmových skupin.

„Zvyšování daní a milionářská daň se nelíbí nikomu v ODS,“ řekl Právu poslanec Boris Šťastný.

„Mé názory ohledně ochrany živnostníků jsou hlasité a bojuji za ně. Na druhou stranu jsem vždy respektoval většinová usnesení klubu. Věřím, že nad těmito tématy ještě povedeme konstruktivní debatu,“ uvedl Šťastný.

Podobně mluví poslankyně Ivana Weberová. „Jako pravicový politik z toho nejsem nadšená. Je to v rozporu s programem ODS,“ řekla Právu.

Některým občanským demokratům se nezdá ani zákon o církevních restitucích, který zatím Sněmovna neschválila. Hovoří se o skupině až deseti poslanců, kteří proti němu otevřeně vystupují. Oficiálně však představitelé ODS nechtějí být konkrétní.

„Já jsem k tomu zákonu měla pár připomínek, ale ministryně kultury mi slíbila, že je tam zapracuje,“ řekla Weberová. „Možná by ještě stálo za to zvážit konkrétní formu restitucí,“ říká opatrně poslanec ODS Jan Pajer.

Reklama

Výběr článků

Načítám