Hlavní obsah

Český helsinský výbor žádá o stížnost ve prospěch řidiče Smetany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český helsinský výbor se obrátil na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) se žádostí, aby podal stížnost pro porušení zákona ve prospěch bývalého řidiče MHD v Olomouci Romana Smetany odsouzeného za kreslení po předvolebních reklamách. Oznámil to člen výboru Petr Uhl.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Roman Smetana na sobotní demonstraci na Václavském náměstí.

Článek

Organizace se tak připojila k dalším stovkám lidí, kteří jednotlivě či organizovaně zaslali úřadu své podněty na přešetření Smetanova případu. Ministerstvo se kauzou již zabývá, podle mluvčí Petry Hrubé by Pospíšil měl rozhodnout v následujícím týdnu.

Smetana byl odsouzen za to, že k politikům na předvolebních plakátech připsal své komentáře a přimaloval jim tykadla. Soud mu uložil odpracovat 100 hodin obecně prospěšných prácí a domácí vězení. Protože tento trest odmítl vykonat, soudkyně Markéta Langerová mu ho změnila na 100 dnů vězení. Muž k výkonu nenastoupil, až v sobotu po odborářské demonstraci na Václavském náměstí v Praze se sám vydal policii. [celá zpráva]

Za vyhýbání se nástupu do vězení mu hrozí další trest.

Foto: Petr Marek, Právo

Samolepky na podporu řidiče Romana Smetany se objevily v Olomouci

"Zanedbatelná škodlivost"

Český helsinský výbor požaduje po Pospíšilovi, aby podal ve prospěch Smetany stížnost k Nejvyššímu soudu a zároveň podal návrh na přerušení výkonu jeho trestu.

"Jsme přesvědčeni, že skutek, který byl důvodem jeho odsouzení, neměl být pro svou zanedbatelnou škodlivost vůbec posuzován v trestním řízení," uvedla v podnětu předsedkyně organizace Anna Šabatová.

Nelíbí se jí také, že muži trest dala soudkyně Markéta Langerová, manželka tehdejšího lídra ODS v Olomouci Ivana Langera. Také jeho plakáty Smetana podle rozsudku poškodil.

Na Pospíšila se již dříve se stejným požadavkem obrátili například předseda Strany zelených Ondřej Liška a spisovatelka Tereza Brdečková. Zaslali mu dopis, který podepsala více než tisícovka lidí. Již na počátku dubna shromáždil úřad zhruba 30 podnětů, které následně zaslal ostravskému krajskému státnímu zastupitelství.

Žalobci se podle Hrubé již k věci vyjádřili. "Nyní případ analyzuje odbor dohledu ministerstva spravedlnosti," řekla mluvčí. Pokud se jeho názor bude lišit od pohledu státního zastupitelství, kauzu ještě posoudí tříčlenná komise. Konečné rozhodnutí je na Pospíšilovi, mělo by podle Hrubé padnout během příštího týdne.

Soudila Langerova manželka

Třicetiletý bývalý řidič Dopravního podniku města Olomouce podle svých slov pokreslil na protest proti politickým elitám nejméně 30 reklam na autobusech, které si před volbami v roce 2010 pronajaly strany. Připisoval na ně slogany, v nichž politiky označoval za lháře, zloděje, korupčníky a prostitutky.

Nejvíc pokreslených polepů patřilo ODS, jež se jako jediná u soudu domáhala, aby jí řidič zaplatil škodu 15 000 Kč. Soud Smetanovi uložil, aby škodu uhradil, což udělal. Vedle toho si však měl podle původního rozsudku odpracovat 100 hodin obecně prospěšných prací, což odmítl.

Soudkyně Langerová na své spojení s politikem sama tehdy před začátkem jednání upozornila s tím, že se ale v případu necítí podjatá. Smetana tehdy také uvedl, že ji za podjatou nepovažuje, stejně tak reagoval i státní zástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám