Hlavní obsah

Politická situace štve Čechy stále více, nespokojeno je 79 procent z nich

Novinky, jas
Aktualizováno

Nespokojenost s politickou situací nadále roste. Aktuálně ji vyjadřuje 79 procent lidí, což je nejvíce za poslední dva roky. Klesá naopak důvěra v ústavní instituce. Nejlépe si stojí starostové a obecní zastupitelstva obcí, jimž věří více než polovina lidí, zatímco nejhůře dopadla Sněmovna, které důvěřuje pouhých 12 procent občanů. Plyne to z průzkumu CVVM.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Nespokojenost s politickou situací vyjadřovali i účastníci sobotní demonstrace na Václavském náměstí

Článek

Nespokojenost s politickou situací se z březnových 73 procent dostala na dubnových 79 procent. Spokojenost deklaruje shodně jako v předchozích měsících pouze pět procent občanů. Ubylo však výrazně těch, kteří mají neutrální postoj.

Lidé nemají velkou důvěru ani v ústavní instituce. Nejlépe si stojí starostové, kterým důvěřuje 60 procent veřejnosti, a obecní zastupitelstva s důvěrou 58 procent. Necelá polovina občanů pak důvěřuje prezidentovi (47 procent). To však znamená pokles o šest procentních bodů ve srovnání s březnovým průzkumem.

Hejtmani a krajská zastupitelstva se těší stabilní důvěře 39, respektive 37 procent lidí.

Na chvostu se umístil Senát s důvěrou 21 procent. Ještě hůře si stojí vláda, které věří pouze 16 procent a vůbec nejhůře dopadla Sněmovna. Poslancům důvěřuje jen 12 procent veřejnosti, což je dlouhodobé minimum. Kabinet i Sněmovna si ve srovnání s březnovým šetřením o pět procentních bodů pohoršily.

Reklama

Výběr článků

Načítám