Hlavní obsah

Vedení ODS upouští od podmínky poslaneckého klubu kolem Peake

Novinky, ČTK, val, tin
Praha
Aktualizováno

Někteří členové grémia ODS nepovažují vznik poslaneckého klubu za nutnou podmínku vládní spolupráce se skupinou poslanců kolem vicepremiérky Karolíny Peake. Patří mezi ně například předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová nebo místopředseda strany Pavel Drobil. Novinářům to sdělili před jednáním nejužšího vedení strany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Článek

"Já bych od téhle podmínky uměla ustoupit, že to nemusí být nutně celý klub. Samozřejmě, že by to bylo lepší, protože klub má vnitřní pravidla lépe se s ním domlouvá, je to uchopitelnější pro tu spolupráci lepší, ale nevidím to jako tu kruciální podmínku. Jestliže tam bude dost hlasů pro to, aby mohla vláda fungovat, tak i bez toho klubu se to zvládnout dá," řekla novinářům první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Podobně reagoval i její stranický kolega Pavel Drobil. "Už od středy jsme hovořili o tom, že číslo jako takové není podstatné. Podstatné je, jaká kvalita, jací poslanci se za tou většinou nacházejí," řekl místopředseda ODS Drobil. Důležité podle něj je, aby se našla skupina poslanců, kteří budou "dýchat za vládní program". "Jestli ten samotný klub bude ustaven dneska, nebo bude ustaven po hlasování o důvěře vládě, to je druhá stránka věci," řekl Drobil.

Slevili i další poslanci

Od původní podmínky slevili také další členové ODS. „Asi by stačila bezpečná většina a podpora vlády. Nevím, z jakého důvodu je požadován poslanecký klub, asi kvůli organizačním věcem, asi by to bylo praktičtější,“ uvedla poslankyně Ivana Weberová.

„Podle mě to není bezpodmínečně nutné, zvlášť pokud se v pátek ukáže, že vláda má důvěru Sněmovny, ale rozumím požadavku pana premiéra, aby poslanci byli institucionalizovaní,“ uvedl Jan Pajer v souvislosti s rozhodnutím Petra Nečase požádat v pátek Sněmovnu o důvěru vládě.

„Netrval bych na existenci poslaneckého klubu, pokud se všech těch deset poslanců zaváže podpisem, že podpoří vládu,“ řekl Právu Jan Bureš. Naopak poslanec Pavel Suchánek na původní podmínce trvá. „Souhlasím s podmínkou pana Nečase. Bez klubu nebudou poslanci ničím vázáni,“ řekl.

TOP 09 podmínku nevyžaduje

Oba dva zástupci ODS se tak připojili k místopředsedovi TOP 09 a ministru financí Miroslavu Kalouskovi, který v pondělí pro Právo uvedl, že jeho strana nepodmiňuje vládní spolupráci s platformou kolem Karolíny Peake vytvořením poslaneckého klubu. Důvěra v jednotlivé poslance je podle něj důležitější než vytvoření klubu. [celá zpráva]

Karolína Peake uvedla, že bezpečnou většinu ve Sněmovně, kterou po ní chtěl premiér Petr Nečas, zajistí. Není ale jasné, zda poslanci, kteří jí přislíbili podporu, vstoupí do poslaneckého klubu, což byla původní Nečasova podmínka pro pokračování kabinetu. „Nepřistoupíme na model, kdy by to byly dva poslanecké kluby a pak volný soubor radikálů, volně pobíhajících poslanců,“ prohlásil ve čtvrtek Nečas. [celá zpráva]

Bezpečná většina zajištěna

Vicepremiérka v pondělí informovala, že získala na svou stranu poslance Milana Šťovíčka. S ním by pro vládu hlasovalo devět poslanců včetně Peake. „V tuto chvíli mohu konstatovat, že vedle mne a kolegů, kteří se odhodlali k užší spolupráci, je připraven stvrdit podporu vládě i Milan Šťovíček. Jsem si jista, že nezůstane osamocen. Bezpečná podpora vládě je tak zajištěna,“ napsala v pondělí ráno v prohlášení.

Šťovíček, který se rozhodl podporovat vládu, ovšem uvedl, že nehodlá vstoupit do poslaneckého klubu Karolíny Peake. Stejně tak poslanec Miroslav Petráň, který řekl Právu, že se rozhodl zůstat ve VV, ale že vládu a její program bude prosazovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám