Hlavní obsah

Bezpečná podpora vládě je zajištěna, řekla Peake

Praha
Aktualizováno

Karolína Peake zřejmě na poslední chvíli sežene pro podporu vládě nejméně deset poslanců, kteří odešli nebo odejdou z Věcí veřejných. Formálně možná nesplní podmínku premiéra Petra Nečase (ODS) ustavit klub, ale předloží mu jména poslanců, kteří zajistí bezpečnou většinu Nečasově kabinetu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake

Článek

V pondělí dopoledne Peake sdělila, že mezi nimi bude Milan Šťovíček, který minulý týden rezignoval na funkci místopředsedy Věcí veřejných. S ním by pro vládu hlasovalo devět poslanců, včetně Peake. Další poslance slibuje Peake získat.

Kateřina Klasnová o přeběhlícíchVideo: Novinky

Peake k tomu dnes dopoledne sdělila: „V tuto chvíli mohu konstatovat, že vedle mne a kolegů, kteří se odhodlali k užší spolupráci, je připraven stvrdit podporu vládě i Milan Šťovíček. Jsem si jista, že nezůstane osamocen. Bezpečná podpora vládě je tak zajištěna. Domnívám se proto, že existuje značná vůle pokračovat v koaličním projektu, a bylo by velkou chybou tuto vůli promarnit.“

Prohlášení Karolíny Peake
Minulý týden jsem učinila zásadní rozhodnutí, nadále se nepodílet na politice ultimát a křiku, která destruuje důvěru veřejnosti v demokratický systém. Nabídla jsem svým kolegům možnost spolupráce na novém projektu. Aniž bych komukoliv slibovala trafiky, nebo výhody, podpořili mou snahu postupně další poslanci. Velmi si jejich odvahy vážím. V tuto chvíli mohu konstatovat, že vedle mne a kolegů, kteří se odhodlali k užší spolupráci, je připraven stvrdit podporu vládě i Milan Šťovíček. A jsem si jista, že nezůstane osamocen. Bezpečná podpora vládě je tak zajištěna. Domnívám se proto, že zde existuje značná vůle pokračovat v koaličním projektu a bylo by velkou chybou tuto vůli promarnit.   Jsem připravena k naplnění této vize nadále přispívat. Ani jsem sama žádnou jinou rozumnou alternativu neviděla. Nyní je čas jednat.

Z potenciálních kandidátů na podporu projektu Karolíny Peake v pondělí vypadl poslanec VV Otto Chaloupka. Policie dnes požádala Sněmovnu o to, aby ho vydala k trestnímu stíhání. [celá zpráva]

Poslanec Miroslav Petráň, o jehož stanovisku se během pondělí spekulovalo, řekl Právu, že se rozhodl zůstat ve VV, ale že vládu a její program bude prosazovat. Podle něj situace potřebuje uklidnit. „Jak jsem uvedl již v minulém týdnu, nepovažuji předčasné volby za dobré řešení. Vláda má nadále moji důvěru a její programové prohlášení pro mě stále platí, stejně jako principy koaliční smlouvy,“ uvedl.

I když není členem VV, tak Petráň dodal, že považuje za „správné i vůči voličům zůstat v klubu“.

Vláda by se mohla opřít o 102 hlasů

ODS a TOP 09 mají k dispozici 92 poslanců. Vzhledem k tomu, že bývalý člen ODS Michal Doktor už podporu vládě deklaroval, zatímco exčlen Pavel Bém se chová nevyzpytatelně, mohou tyto dvě strany počítat s třiadevadesáti hlasy. Jestliže „peakovci“ mají devět hlasů, má vláda se 102 poslanci zajištěno přežití. S hlasem Miroslava Petráně dá vláda dohromady 103 hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám