Hlavní obsah

Peake stále chybí dva poslanci k založení klubu

• Aktualizováno

Karolína Peake zatím potřebných devět zákonodárců nesehnala. Uvedla to v pořadu Partie televize Prima Family. Do pondělí musí sehnat ještě dva poslance. V Otázkách Václava Moravce na ČT se zmínila, že stále jedná se čtyřmi až pěti nerozhodnutými.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce

Článek

Peake má na své straně sedm zákonodárců. K založení poslaneckého klubu je třeba celkem deset poslanců, takže jí do pondělka, termínu, který ji určil premiér Petr Nečas, zbývá sehnat ještě dva poslance. Mezi kandidáty jsou nezařazený Michal Doktor, exmístopředseda VV Milan Šťovíček a Otto Chaloupka, který sice Právu vzkázal z USA, že zůstává ve VV, ale sleduje situaci a podporuje vládu.

Jako poslední se k ní přidal v sobotu Radim Vysloužil, který už ve čtvrtek odstoupil z funkce šéfa středočeské organizace Věcí veřejných.

Vysloužil ve svém prohlášení, které mají Novinky.cz k dispozici mimo jiné uvedl: "Jelikož je pro mne zásadní, aby vláda, ve které se nám již podařilo dokázat mnohé z programu a principů, na základě kterých jsme do Poslanecké sněmovny a vlády za Věci veřejné vstupovali, měla možnost dokončit svůj program, neboť alternativou je pouze vláda sociální demokracie s podporou komunistů, rozhodl jsem se k tomuto kroku. Je nutno říct, že jsme veřejným vystupováním k politické kultuře opravdu nepřispěli a nebylo díky tomu možné ukázat na všechno dobré, co se nám podařilo. V tomto se proto ztotožňuji s principy, které chce nyní prosazovat Karolína Peake“.

"Udělám maximum pro to, aby tato vláda vydržela," řekla Peake v televizním pořadu Partie. "Přesvědčená o tom, zda se to povede, nejsem. Nemám jednotlivé poslance podepsané na listině."

Peake požádala premiéra Nečase, aby některým nerozhodným poslancům VV zatelefonoval. "Jestli to učinil, to nevím," řekla Karolína Peake.

Nová strana bude liberálně demokratická

"Považuji za důležité, aby k jasnému rozuzlení došlo v řádu hodin," uvedla pak v Otázkách Václava Moravce, ale hned dodala, že "pokud to bude ve středu, i to je zvládnutelné."

Její nová strana zatím nemá ani název: "Ještě nemáme název, nejrůznějšími brainstormingy procházíme... Strana bude mít směřování liberálně demokratické.“

Peake prý bylo líto, když odešla z Věcí Veřejných. Strana podle ní přinesla do politky spoustu šikovných lidí, jako je např. Viktor Paggio a Kateřina Klasnová. Ani v případě, že vláda nevydrží a dojde k předčasným volbám, Peake není rozhodnuta odejít z politiky. Chtěla by s novou stranou jít do voleb.

Šéf odborářské organizace ČMKOS Jaroslav Zavadil v další části Otázek prozradil, o čem si povídal v sobotu na pivu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Bavili se např. o důchodové reformě a Kalouskovi zdůraznil, aby nepodcenil naštvanost lidí.

Koho Peake získala:

Viktor Paggio

Jana Suchá

Dagmar Navrátilová

Martin Vacek

Lenka Andrýsová

Jiří Rusnok

Radim Vysloužil

Dále jedná:

Michal Doktor

Milan Šťovíček

Podle něj by bylo nejlepší a férové jít do předčasných voleb. S aktivitou Karolíny Peake nesouhlasí: "Není možné, aby se najednou zvedla jakási strana, kterou založí Karolína Peake, a bude se dál dělat, jako když se nechumelí."

Reklama

Související články

Doktor si při námluvách pohrává s Peake

Ani pátek nenapověděl, zda vláda premiéra Petra Nečase (ODS) v pondělí padne. Snaha vicepremiérky Karolíny Peake získat na svou stranu deset poslanců, kteří by...

Výběr článků

Načítám