Hlavní obsah

Policie na odborářské demonstraci zadržela řidiče, který kreslil na předvolební plakáty

– Praha • Aktualizováno

Na odborářské demonstraci v Praze policisté v sobotu zadrželi olomouckého řidiče autobusu Romana Smetanu, oznámila Česká televize. Podle policie se muž vydal spravedlnosti sám. Proslavil se tím, že znehodnocoval plakáty během předvolební kampaně.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Roman Smetana na sobotní demonstraci na Václavském náměstí.

Článek

Muž v roce 2010 pokreslil několik předvolebních reklamních ploch, přikresloval politikům tykadla a označoval je za lháře, korupčníky a prostitutky. Olomoucký okresní soud (OS) ho poslal do vězení kvůli tomu, že odmítl odpracovat již dříve uložené obecně prospěšné práce.

Smetana však v březnu do vězení nenastoupil a řekl, že si pro něj budou muset přijet. Hrozí mu tak i trest za maření výkonu úředního rozhodnutí.

Nejvíce pokreslených plakátů patřilo ODS, která se rovněž jako jediná u soudu domáhala, aby jí řidič zaplatil škodu 15 tisíc korun. Velmi zvláštní okolností případu je to, že Smetanu  potrestala soudkyně Markéta Langerová, manželka tehdejšího volebního lídra ODS Ivana Langera.

Předsedkyně Českého helsinského výboru (ČHV) Anna Šabatová, která doprovázela Smetanu při zatčení, sdělila ČTK, že u policejní služebny se odehrála roztržka. "Někteří lidé se domnívali, že tam byl buď tajný policista, nebo provokatér, který mluvil proti panu Smetanovi. Vůči němu se projevila silná nevole části lidí," řekla.

Šabatová hodnotí Smetanovo rozhodnutí jako rozumné. "Dostatečně upozornil na to, že trest považuje za protiprávní, že by neměl být ve vězení. Ale myslím si, že nebylo nutné setrvávat v ilegalitě," uvedla Šabatová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám