Hlavní obsah

Proti vládě v Praze demonstrovalo zhruba sto tisíc lidí

Praha
Aktualizováno

V půl třetí odpoledne skončila protivládní demonstrace na Václavském náměstí přečtením společného stanoviska, které požaduje demisi vlády. Šéf Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek navíc pohrozil i generální stávkou. Poté se zhruba pět stovek odborářů vydalo k budově České televize, u budovy Úřadu vlády jich bylo jen několik desítek.

Letecké záběry pražské protivládní demonstraceVideo: Miroslav Kovář, Novinky

 
Článek

Shromážděním na Václavském náměstí vyvrcholil protest, který pořádají odbory a dvě desítky organizací a iniciativ. Akce je součástí kampaně odborů a iniciativ Stop vládě, jejímž cílem je demise koaliční vlády Petra Nečase (ODS).

Po skončení demonstrace na Václavském náměstí se zhruba pět stovek demonstrantů přesnulo před budovu České televize. Zde protestovali kvůli údajnému chybnému uvedení počtu demonstrujících. Odhady, které zazněly v médiích hovoří o 90 tisících demonstrantů na Václavském náměstí, odboráři tvdí, že jich v sobotu v centru Prahy bylo 120 tisíc. Před budovu Úřadu vlády krátce před čtvrtou hodinou odpolední dorazila jen hrstka demonstrantů. Asi po půl hodině se pokojně rozešli.

Foto: Novinky

Václavské náměstí zaplněné demonstranty

Foto: Pro Novinky.cz Miroslav Kovář

Václavské náměstí

Demonstrující přijeli ze všech koutů České republiky. Mezi shromážděnými převládala ochota podobnou akci zopakovat třeba za měsíc znovu. Když se z pódia ozvaly výzvy po odstavení vlády od moci, zastavení reforem a uspořádání předčasných voleb, celé náměstí propuklo v ohlušující souhlasný křik.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Tisíce účastníků demonstrace směřovaly na Václavské náměstí.

Jako jeden z prvních řečníků pod sochou sv. Václava vystoupil Jaroslav Zavadil z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Hřímajícím hlasem Kritizoval vládu za lhostejnost k občanům, neplnění slibů, zvyšování daní a obvinil kabinet z neschopnosti.

Odboráři demonstrují na Václavském náměstí Video: Novinky

Podle Zavadila se na Václavském náměstí sešlo 120 000 lidí, označil to za největší protivládní demonstraci od listopadu 1989. "Vládo, konej podle toho!" zvolal Zavadil.

Lidé byli vybaveni trubkami a bubny a vydávali mimořádný hluk. V rukou třímali transparenty se slogany jako "Rozkradli jste kasu, teď  táhněte k ďasu!", "Je načase vyvětrat", "Demisi tady a teď", "Vzdělání chrání před Nečasem" nebo "Stydím se".

Čechy politická situace skutečně rozohnilaVideo: Novinky

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Václavské náměstí zaplnily desítky tisíc účastníků protivládní demonstrace

Průvod byl tak dlouhý, že ve chvíli, kdy jeho čelo už dorazilo na Václavské náměstí, jeho chvost ještě zůstával na náměstí Winstona Churchilla. Celá trasa plánovaného pochodu se zaplnila lidmi.

Foto: MMS/Jan Handrejch, Právo

Pochod demonstrantů vyrazil od centrály odborů k Václavskému náměstí

V čele průvodu kráčeli odboroví předáci, vedle Zavadila a Středuly také europoslanec Richard Falbr (ČSSD).

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Před polednem 21. dubna začala v Praze protivládní demonstrace, tisíce účastníků směřovaly na Václavské náměstí od náměstí I. P. Pavlova (na snímku) a od domu odborů.

Foto: Pro Novinky.cz Miroslav Kovář

Demonstrace na Václavském náměstí

K demonstrantům se připojili zástupci opoziční ČSSD, kteří před Lidovým domem uspořádali tiskovou konferenci. Na ní předseda strany Bohuslav Sobotka vyjádřil podporu demonstrujícím a zopakoval požadavek na vypsání předčasných voleb, které by se podle něj mohly konat na přelomu června a července.

Pochod vyrazil o půl hodiny dříve

Už kolem 10:45 se začal řadit průvod před protestním pochodem. "Přijíždí jeden autobus za druhým, je vidět, že lidem to není jedno. Nenechají si vše líbit a vyjádří svůj názor," řekla místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Radka Sokolová.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Před polednem 21. dubna začala v Praze protivládní demonstrace, od domu odborů na náměstí Winstona Churchilla vyrazil protestní pochod směrem na Václavské náměstí.

Protože se před centrálou shromáždilo příliš mnoho lidí, vyrazil protestní pochod z bezpečnostních důvodů už půhodiny před polednem.

Foto: Pro Novinky.cz Miroslav Kovář

Průvod desetitisíců demonstrantů prochází centrem Prahy.

Demonstranti měli transparenty a balónky, ozývalo se troubení a pískání. Na místě bylo připraveno občerstvení, lidé si mohou koupit guláš, jitrnice či jelita, pivo i nealkoholické nápoje.

Foto: ti, Právo

Plánovaná trasa protestního pochodu

Účastníky do Prahy přivezly desítky autobusů i zvláštní vlaky. Autobusy najížděly po magistrále na Václavské náměstí, a odtud směřovaly Italskou ulicí na záchytné parkoviště. Na provoz dohlížejí pořadatelé, policisté i pracovníci pražského dopravního podniku.

Speciální vlak přivezl do Prahy odboráře několika moravskoslezských podniků, například ŽDB Bohumín, ArcelorMittal Ostrava (AMO), Vítkovice Machinery Group či Vítkovice Evraz Steel.

Demonstranti se srotili před centrálou odborů a vyrazili na Václavské náměstí Video: Novinky

Další tisíce nespokojených lidí jeli do Prahy autobusy či auty. Celkem z Moravskoslezského kraje podle odhadů organizátorů protestu jelo do hlavního města téměř 8000 demonstrantů.

Vlak s 15 vagony vyjel z Bohumína a do Prahy dorazil okolo 11:00. Kromě Ostravy nabíral cestující v Olomouci a v Zábřehu na Moravě. Několik stovek jich nastoupilo v Ostravě. Už tam cestující hlasitě projevovali své názory. Za zvuku píšťal a trubek provolávali heslo: "Na Prahu!"

Foto: Jaroslav Ožana , ČTK

Lidé v Ostravě nastupují do speciálního vlaku, který sváží odboráře na protivládní demonstraci do Prahy

"Nesouhlasím s reformami. Navíc tato vláda už dávno ztratila mou důvěru. Prý se musí šetřit, ale oni si rozhazují miliardy," řekl devětapadesátiletý Milan Pastucha z bohumínské společnosti Bonatrans.

Do Prahy v sobotu vyrazilo i 2500 seniorů. Někteří cestovali vlakem s odboráři, jiní jeli autobusy, které kolem 06:00 odjížděly z parkoviště před Domem kultury města Ostravy. "Už je toho dost," řekl dvaašedesátiletý důchodce Bernard Trautmann. "Všechny vlády od roku 1989 nám jenom lžou. Nic pořádného neudělaly, jen slibují a sami si žijí jako lordi. Proto jedu demonstrovat," řekl.

Foto: Miroslav Kovář
Foto: Miroslav Kovář

Policie nezaznamenala během demonstrace na Václavském náměstí žádné větší incidenty. "Pochod prošel městem v naprostém klidu, došlo pouze k potyčce ve vestibulu metra," sdělila policejní mluvčí Eva Kropáčová. Dva lidé při potyčce utrpěli lehká zranění, policie případ vyšetřuje.

Podle mluvčí pražské zdravotnické záchranné služby Jiřiny Ernestové záchranáři na demonstraci ošetřili do 14:30 deset lidí, nikdo z nich však nechtěl převézt do nemocnice.

Demonstranti cinkali klíči a poslouchali státní hymnuVideo: Novinky

Foto: HA, Právo

Záběr na účastníky sobotní demonstrace.

Anketa

Souhlasíte s protivládním protestem?
Ano
86,6 %
Ne
13,4 %
Celkem hlasovalo 107140 čtenářů.

Prohlášení premiéra Petra Nečase k protivládní demonstraci

Respektuji právo občanů vyjádřit svůj názor, odmítám však politizaci akce odborů ze strany ČSSD a KSČM.

Respektuji právo občanů vyjádřit svůj názor demokratickou formou. Jsme ve svobodné zemi a součástí Evropy, kde jsou podobné protesty běžné.

Odmítám však politizaci akce odborů, kterou představitelé ČSSD a KSČM zneužívají pro svoji předvolební kampaň. Jejich zájmy a prostředky jsou totožné: chaos, negace, konec nezbytných reforem, absence věrohodné alternativy. To bych považoval za velké nebezpečí pro naši ekonomiku v dnešní situaci, kdy se řada evropských zemí potýká s mnohem většími problémy a musí provádět mnohem bolestivější zásahy do životní úrovně obyvatel.

Jako premiér i jako předseda ODS cítím velkou zodpovědnost za to, aby se naše země nedostala do dluhové pasti, aby stále patřila mezi evropské státy s nejnižší nezaměstnaností a aby se o nás v souvislosti s negativním vývojem ekonomiky nepsalo na titulních stránkách evropských novin.

Proto se nemůžeme chovat populisticky, proto musíme pokračovat v rozpočtově zodpovědné politice snižování zadlužování státu. Chceme o ní diskutovat i s odbory, a není to vláda, kdo tato jednání bojkotuje.

Petr Nečas, předseda vlády

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám