Hlavní obsah

Doktor si při námluvách pohrává s Peake

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ani pátek nenapověděl, zda vláda premiéra Petra Nečase (ODS) v pondělí padne. Snaha vicepremiérky Karolíny Peake získat na svou stranu deset poslanců, kteří by vytvořili nový klub, s nímž by Nečas místo VV mohl vládnout, zatím nevyšla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Michal Doktor (ODS)

Článek

Peake má zatím jistou podporu šesti dalších zákonodárců. Aby vytvořila klub, musela by přemluvit ještě Michala Doktora (dříve ODS), který spolupráci nevyloučil, a poslance VV Radima Vysloužila a Milana Šťovíčka. Ani jeden z nich se zatím nevyjádřil.

Doktor, který se v pátek  setkal s Nečasem, nicméně odpoledne vydal prohlášení, že s Karolínou Peake bude sice spolupracovat, ale do jejího poslaneckého klubu se nechystá.

Otázkou je, zda nejde o součást psychologického boje, jehož součástí je přimět pod pohrůžkou nových voleb další véčkaře k přestupu k Peake.

V neděli se ke klíčovému jednání sejde lídr ODS Nečas, šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg a předseda VV Radek John. ODS ale pouze zahájí výpověď koaliční smlouvy, o jejímž osudu má definitivně rozhodnout až pondělní stranická výkonná rada. Peake v pátek řekla Právu, že je její prioritou „sehnat poslance“ a že jednání stále probíhají.

O tom také informovala Nečase. Ten se s ní domluvil, že podmínkou vládní spolupráce je vznik plnohodnotného poslaneckého klubu, tedy nejméně deset členů. Jinak by se koncem června konaly předčasné volby.

S véčky už jít nechtějí

Kdyby se měl stihnout červnový termín, musela by Sněmovna o svém rozpuštění rozhodnout už příští týden.

Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury strana už neustoupí od ukončení spolupráce s VV. „Návrh grémia je úplně jasný, vypovědět koaliční smlouvu. Pokud můžu odhadnout, i když rozhodne až výkonná rada, tak se to v pondělí stane,“ řekl ČTK Stanjura.

Úvahy, že by si ODS nyní „vybírala mezi dvěma poslaneckými kluby VV“, podle něj nejsou pravdivé. „Představa, že pokračujeme s Věcmi veřejnými dále, je nereálná, taková varianta neexistuje,“ řekl Stanjura.

Je také možné, že ODS bude jednání protahovat, aby Peake vytvořila prostor pro další přemlouvání nerozhodnutých poslanců.

Schwarzenberg nedokáže situaci odhadnout. „To vystoupení pana premiéra bylo docela razantní, ale nevím, jak se věci zatím vyvinuly, kolik má Peake poslanců, takže uvidíme,“ řekl Právu. Vládu, která by se opírala o klub poslanců VV a poslance kolem Peake, nevidí reálně. „To si opravdu umím jen těžko představit,“ dodal.

Nantl přišel za Peake

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová uvedla, že není třeba, aby se VV bály opozice, a Nečase obvinila, že vybízí ke korumpování poslanců. „VV nechtějí kupčit s premiérem o účast ve vládě,“ uvedla. [celá zpráva]

O tom, že se jedná čile dál, svědčí i fakt, že náměstek pro legislativu na ministerstvu školství Jiří Nantl, o němž se ve VV hovořilo jako o horkém kandidátovi na křeslo po Josefu Dobešovi, navštívil Peake.  V případě, že by se Peake podařilo sestavit klub, zřejmě by nominovala zástupce do vlády.

Peake řekla Právu, že Nantla považuje „za velmi kompetentního člověka“. Doplnila, že by na svých postech zůstal ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a šéf dopravy Pavel Dobeš.

Reklama

Související témata:

Související články

Peake: Nezakládáme béčko ODS nebo TOP 09

Vznik nové politické síly kolem Karolíny Peake a dalších véčkařů, kteří opustili krizemi zmítanou stranu, je podle stávající místopředsedkyně vlády velmi...

Výběr článků

Načítám