Hlavní obsah

Demonstrace odborů zkomplikuje dopravu v centru Prahy

Právo, Jiří Novotný, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sobotní pražská protivládní demonstrace, svolaná odbory a dalšími dvěma desítkami občanských organizací a iniciativ, může po poledni způsobit v centru hlavního města dopravní kolaps. Demonstraci bude totiž předcházet protestní pochod, který vyrazí v poledne od Domu odborů na náměstí Winstona Churchilla a vydá se ulicí Seifertovou k viaduktu.

Foto: ti, Právo

Plánovaná trasa protestního pochodu

Článek

Poté účastníci této akce vyjdou na magistrálu, po níž půjdou k budově opery, kde zahnou do ulice Politických vězňů a dostanou se do Jindřišské. Odtud se protestující přesunou na Václavské náměstí, kde od třinácti hodin začne samotná demonstrace.

„Osobně bych si přál, aby byl Václavák plný,“ řekl novinářům předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Podle něj by lidé měli ukázat svou naštvanost.

Pražský magistrát navíc na sobotu eviduje hned několik oznámených protivládních protestů. Jeden z nich nese název „Obkličme vládu“ a má sestávat z odpoledního průvodu, který by skončil u Strakovy akademie. Předpokládá se, že k sídlu vlády desetitisíce demonstrantů vyrazí odpoledne z Václavského náměstí přes Staré Město a Čechův most.

Nasazeny budou stovky policistů

Policie motoristům doporučuje, aby dnes autem do centra Prahy nejezdili a využili raději hromadnou dopravu. Pro udržování pořádku budou nasazeny stovky policistů, speciální antikonfliktní tým i vrtulník.

„Prioritně se zaměříme na dopravu a v případě potřeby policisté provedou na nezbytně dlouhou dobu odklon vozidel. V souvislosti s plánovaným pochodem bude kolem poledne uzavřena magistrála ve směru na Prahu 4 a oblast Václavského náměstí,“ sdělila pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Dráhy vypraví mimořádné vlaky

Do Prahy se demonstranti z celé republiky přepraví autobusy i vlaky. Na dotaz Práva, jestli dnes pojedou i nějaké mimořádné vlakové spoje, odpověděl včera mluvčí Českých drah (ČD) Radek Joklík: „Vypraveny budou dva zvláštní vlaky. Ten první vyjede z Bohumína v půl sedmé ráno a druhý pak po skončení demonstrace pojede z Prahy zpět do Bohumína.“

Jak mluvčí dále informoval, na trati mezi Prahou a Ostravou byly v průběhu tohoto týdne vyprodány jízdenky pro většinu sobotních pravidelných rychlíků včetně pendolin. Na této trase si proto odboráři u ČD objednali pro vybrané vlaky posilové vozy.

Symbolický účet za reformy

Jak velká bude na demonstraci účast, si odbory netroufají předem odhadnout. Doufají, že se tentokrát sejde více lidí než na podobné akci loni v květnu, kdy do Prahy přijelo ze všech koutů republiky přes 40 tisíc protestujících.

Výsledkem demonstrace by podle organizátorů mělo být, aby vláda podala demisi a skončila. „Chceme vládě vystavit symbolický účet za její asociální reformy. Také to, co se v posledních dnech seběhlo, nahrává tomu, aby se ministři sami sbalili, vzali se za ruce a odešli k Neumětelům,“ prohlásil Zavadil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám