Hlavní obsah

Nečas s Ficem se ujistili, že vzájemné vztahy jsou i nadále vynikající

Novinky, jas
Praha

Český premiér Petr Nečas přivítal v Praze na oficiální návštěvě slovenského předsedu vlády Roberta Fica. Nečas i Fico se shodli, že úroveň vztahů obou zemí je vynikající a obě země mají zájem ji dále rozvíjet. Fico do ČR zavítal v rámci své první zahraniční cesty v pozici premiéra.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas se slovenským protějškem Robertem Ficem

Článek

"Máme vynikající úroveň vztahů," zdůraznil na úvod brífinku po jednání Nečas.

Oba premiéři následně připustili, že na některé otázky zejména ohledně problematiky EU, mají obě země rozdílné názory, a to zejména proto, že Slovensko je členem eurozóny. Společné vztahy však tyto rozdílné pohledy podle obou státníků nijak negativně neovlivňují.

Fico zároveň uvedl, že mu nepřísluší komentovat ani hodnotit rozhodnutí české strany, která se na rozdíl od Slovenska nepřipojila k evropskému paktu rozpočtové odpovědnosti.

Obě země by naopak chtěly v rámci evropské sedmadvacítky spolupracovat například v otázkách zemědělské politiky či jaderné energetiky. "Chceme společně vyjadřovat pozitivní postoj k jaderné energetice," uvedl Fico s tím, že Slovensko se bez jaderné energie neobejde.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas se slovenským protějškem Robertem Ficem

Při jednání došlo i na možnou spolupráci v železniční nákladní dopravě či zapojení českého investora do slovenského plynárenského průmyslu.

Slovenský premiér rovněž připomněl, že se blíží 20. výročí vzniku samostatných zemí a vznesl návrh na uspořádání společného zasedání obou kabinetů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám